Kontroly ukázaly, že obyvatelé sídlišť v Hlučíně zatím třídění odpadu zanedbávají

21.08.2018 12:17

Namátková kontrola kontejnerů na směsný komunální odpad na sídlišti Rovniny v Hlučíně v pondělí 20. srpna ukázala, že obyvatelé bytových domů ještě zdaleka netřídí tak, jak by měli. Jeden z kontejnerů obsahoval zhruba 30 procent dále separovatelného odpadu, jako je papír nebo plasty, v dalším kontejneru to dokonce bylo až 50 procent.

Kontroly ukázaly, že obyvatelé sídlišť v Hlučíně zatím třídění odpadu zanedbávají
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Je to to pro nás velké zklamání. Zatímco u rodinných domů, kde nádoby na odpad patří konkrétním vlastníkům, se už nic podobného nestává, na anonymních sídlištích je situace v třídění odpadů stále špatná. Budeme hledat jakékoliv další možnosti, jak i lidi z bytových domů motivovat k pečlivějšímu třídění,“ uvedla místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová.

Pro kontrolu si odbor životního prostředí a komunálních služeb Městského úřadu Hlučín ve spolupráci s městskou společností TS Hlučín tentokrát vybral dvě lokality na sídlišti Rovniny, a to na začátku sídliště v ulici J. Seiferta, kde se nachází hnízdo kontejnerů na směsný i na tříděný odpad, a dále u křižovatky ulic Seiferta a Dukelská v místě, kde stojí jen kontejnery na směsný odpad a nádoby na tříděný odpad jsou v docházkové vzdálenosti do 50 metrů. Překvapivě kontejner na směsný odpad v Seifertově ulici obsahoval více odpadu, který by bylo možno dále vytřídit, přestože nádoby na separovaný odpad stojí hned vedle něj.

V Hlučíně to nebyla první taková kontrola, už v červenci se dělal obdobný test na sídlišti OKD, kde kontejnery na směsný odpad obsahovaly také vždy minimálně 30 procent papíru, plastů a dalšího odpadu, který by bylo možné vytřídit a dále zpracovávat.

„Kontroly nebyly nijak podrobné, nezabývali jsme se drobným odpadem v jednotlivých sáčcích, kam prostě lidé vyhodí kousek papíru nebo plastový kelímek. Posuzovali jsme vysypaný obsah kontejneru, kde byly plastové i skleněné lahve nebo čisté kartonové krabice a kusy polystyrenu viditelné na první pohled. Ten, kdo je do kontejneru vyhazoval, prostě mohl jen udělat pohyb navíc, aby je umístil do správné nádoby,“ konstatovala zklamaně vedoucí odboru životního prostředí a komunálních služeb Městského úřadu Hlučín Soňa Prášková. Jak uvedla, občané bydlící v bytových domech, a v některých případech i v rodinných domech, občas tvrdí, že kapacita kontejnerů na směsný komunální odpad nestačí, takže chtějí přistavit další nádoby. Přitom ale opakované kontroly ukazují, že k tomu není nejmenší důvod. Stačilo by lépe třídit a objem stávajících kontejnerů na směsný komunální odpad by byl více než dostačující.

„Kontejnery na směsný komunální odpad už bez opakovaných kontrol složení odpadů nepřidáváme, protože kapacita nestačí zejména tam, kde se odpad netřídí. Apelujeme proto na všechny hlučínské občany, aby třídili odpady, aby ukládali sklo, plasty, nápojové kartony, drobné kovové odpady a papír do příslušných kontejnerů. Pomohou tak životnímu prostředí, ale i sami sobě, protože podle připravované legislativy má být ukládání zbytkových směsných komunálních odpadů výrazně dražší. A pokud se odpad nebude náležitě třídit, pravděpodobně se to projeví na výraznějším nárůstu poplatku za odpady,“ doplnila Soňa Prášková.

Roční poplatek za hospodaření s odpadem je v Hlučíně aktuálně 550 korun na osobu, přičemž od roku 2006 byla sazba poplatku500 korun, na 550 korun se zvýšila po deseti letech v roce 2016.

„Mnoho lidí i na sídlištích odpad třídí už v domácnosti, jak se to má správně dělat. Nebylo by v pořádku, kdyby tito občané měli odnášet nezodpovědné chování svých sousedů, kteří spoléhají na anonymitu sídliště,“ dodala místostarostka Kotrlová.

Město každoročně rozmisťuje další nádoby na separovaný odpad. Nyní přibydou nové například v hnízdě v křižovatce ulic Dukelská a Seifertova, kde nahradí některé kontejnery na směsný odpad. V dalších místech se bude ve spolupráci s pracovníky TS Hlučín měnit pořadí kontejnerů tak, aby ty na separovaný odpad byly přístupnější.

„Opravdu už hledáme všechny možnosti, jak lidem třídění zjednodušit,“ komentovala to místostarostka.

V rodinné zástavbě se osvědčilo třídění do speciálních pytlů, které bude město nadále podporovat. Také tam bude pokračovat třídění bioodpadu do speciálních hnědých popelnic. Jejich případné umístění na sídliště se zatím, i vzhledem k výsledkům kontrol, ukazuje jako neefektivní, byť město tuto variantu zvažovalo.

Počet kontejnerů na separovaný odpad v Hlučíně

  • 50 žlutých kontejnerů na plasty, nápojové kartony a drobné kovové odpady
  • 49 modrých kontejnerů na papír
  • 23 dělených zelenobílých DUO kontejnerů na sklo barevné a bílé
  • 15 zelených kontejnerů na sklo barevné
  • 14 bílých kontejnerů na sklo čiré 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…