Kopřivnice: Radní snížili cenu parkovacích karet

11.06.2021 12:03

Rada města Kopřivnice schválila definitivní podobu systému parkování v centru města, jehož cílem je řešit problematiku nedostatku parkovacích míst a vyjít vstříc obyvatelům okolních ulic.

Kopřivnice: Radní snížili cenu parkovacích karet
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Již dříve avizovaná regulace zahrnuje mimo jiné zavedení nových rezidentních karet, jejichž cena byla až do včerejška předmětem diskuzí. Nakonec radní rozhodli, že za ně oprávnění držitelé zaplatí pouze symbolickou stokorunu.

Stejně jako většina ostatních měst, i Kopřivnice se potýká s nedostatkem parkovacích stání poblíž centra. Od roku 2014 řeší tuto problematiku systémem rezidentních a abonentních karet, který už bylo třeba aktualizovat.

„Obyvatelé ulic Sokolovské, Dukelské a Kpt. Nálepky si často stěžovali, že u svých domů nemohou zaparkovat ve večerních a nočních hodinách, nepokrytých stávající regulací. Chtěli jsme jim vyjít vstříc, a proto nové nařízení zavede celodenní režim, jenž majitelům rezidentních karet zvýší možnost zaparkovat v uvedených ulicích 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Zároveň zde dojde ke zkrácení doby bezplatného parkování pro nerezidenty. A nejen to, karta bude držitele opravňovat rovněž k stání na části parkoviště u prodejny Albert, kde se zruší možnost parkování s parkovacím kotoučem,“ uvedl starosta Miroslav Kopečný. Za tyto výhody zaplatí dotčení majitelé automobilů pouze 100 korun za rok.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

„Původní návrh počítal se zpoplatněním ve výši 500 korun za rok, radní však vnímali reakce veřejnosti a navrženou cenu snížili na stokorunu. První karta tak vyjde držitele zhruba na 8 korun měsíčně, což je opravdu nákladové minimum. Sice nejsme schopni místním řidičům zaručit, že místo k parkování poblíž svých domů skutečně najdou, ale regulací jim tuto šanci výrazně zvýšíme. Regulace tedy slouží k jejich ochraně, bez ní by hledali místo k parkování ještě obtížněji,“ doplnil vedoucí odboru rozvoje města Jiří Štěpán s tím, že lokalita v centru je zatím jediná, která je regulací chráněna, avšak do budoucna se určité usměrňování nevyhne ani dalším oblastem ve městě.

Majitelé více automobilů mohou samozřejmě požádat o více karet, ale druhá i každá další karta už vyjdou na dva tisíce korun. Důvodem vyšší ceny je snaha omezit počet nevyužívaných vozidel, která zbytečně blokují parkovací místa. V tuto chvíli je obyvatelům lokality vydáno zhruba 900 rezidentních karet, přičemž o kartu na druhý vůz nežádal nikdo. Obdobná pravidla jako pro rezidenty budou platit i pro abonenty, tedy majitele či pracovníky provozoven v lokalitě. Ty však vyjde už první karta na dva tisíce korun.

Lidé, kteří v řešené oblasti nebydlí ani nepracují, budou moci i nadále využívat parkoviště u prodejny Albert. I tady se ovšem počítá s kroky zamezujícími delšímu blokování míst - během července zde budou instalovány tři parkovací automaty. „Zpoplatnění je běžnou praxí k zamezení dlouhodobému odstavování vozidel v takto exponovaných lokalitách. První hodina bude zpoplatněna pětikorunou, každá další bude stát desetikorunu. Autobusy zaplatí hodinovou sazbu 50 korun. Taxislužba a hotel si budou moci pořídit roční parkovací karty za pět tisíc,“ upřesnil konkrétní částky Jiří Štěpán.

Radou schválené nařízení regulující parkování v centru města bude účinné od 1. července. Platnost stávajících rezidentních karet však bude prodloužena do konce srpna, aby měli lidé dostatek času na výměnu. Parkovací automaty budou uvedeny do provozu pravděpodobně v polovině prázdnin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…