Kopřivnice: Zastupitelé schválili plán rozvoje na příštích patnáct let

13.03.2023 21:23 | Tisková zpráva

Jak bývá na prvním zasedání v roce obvyklé, projednávali zastupitelé tzv. druhou část rozpočtu a zařadili do něj několik nových projektů. Jedním z nejdůležitějších bodů bylo schválení strategického plánu rozvoje města na období následujících patnácti let.

Kopřivnice: Zastupitelé schválili plán rozvoje na příštích patnáct let
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Přestože hlavní položky rozpočtu byly schváleny již vloni v prosinci, na základě účetního vypořádání s předchozím rokem dochází vždy v prvním čtvrtletí k upřesnění disponibilních zdrojů. K úpravě rozpočtu měli letos zastupitelé k dispozici rekordních 88 milionů korun.

Do rozpočtu se tak podařilo zařadit několik nových ukazatelů, například další etapu rekonstrukce tribuny na stadionu Emila Zátopka (17,6 milionu), vybudování chodníku a opravu střechy kulturního domu v Mniší (14,3 + 5 milionů), rekonstrukci komunikace a osvětlení Na Vápenkách (7 milionů) nebo úpravy okolí lyžařské chaty (900 tisíc). V plánu je také řada projektových příprav a pokračování dotační podpory individuálních stavebníků i podnikatelů v centru. Zhruba o 10 milionů byl navýšen fond oprav a modernizace bytového fondu a celý milion je určený k financování tzv. Ko-projektů, navržených občany města.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Dále zastupitelé schválili Strategický plán rozvoje města na období 2023-2038. Jde o nejdůležitější koncepční dokument, podle kterého by se měl v následujících letech ubírat rozvoj našeho města. Definuje dlouhodobou vizi, střednědobé cíle a navrhuje aktivity k jejich naplňování. Vizi a priority plánu formulovala strategická komise složená z místních politiků, zástupců firem a různých institucí ve městě v čele s generálním ředitelem společnosti Tatra Trucks Pavlem Lazarem. Do tvorby se však zapojila také řada občanů, kteří se svými náměty přicházeli na otevřená jednání pracovních skupin.

„Kopřivnice je významné průmyslové centrum, které má mnoho silných stránek i možností vylepšit své postavení. Moravskoslezský kraj aktuálně hodně investuje do rozvoje a image, což plán reflektuje. Kopřivnice by měla využít příležitostí, které se jí nabízejí, vytvářet podmínky pro podnikání a snažit se zabránit úbytku obyvatel,“ uvedl mimo jiné Jan Vozáb ze společnosti Berman Group, která proces tvorby plánu odborně vedla. Strategický plán najdete příští týden na webu města.

V návaznosti na rozpočet a strategický plán schválili zastupitelé akční plán rozvoje, dále rozhodli o poskytnutí několika dotací z programů na podporu individuální bytové výstavby, na podporu podnikatelů v revitalizovaném centru a v neposlední řadě pro pořadatele kulturních akcí. Schválen byl i příspěvek na činnost pedagogicko-psychologické poradny a na provoz městských expozic Regionálního muzea v Kopřivnici.

V závěru zastupitelé zvolili předsedy výborů místních částí Lubiny, Mniší a Vlčovic. O vybraných tématech budeme blíže informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…