Krnov: Místo trávníku bude motýlí louka

05.10.2019 8:36

V Karáskově ulici vznikne motýlí louka. A to na ploše mezi komunikací a garážemi, kde dříve byl trávník a nedávno skládka materiálu firmy, která realizovala v okolních ulicích výměnu plynovodu.

Krnov: Místo trávníku bude motýlí louka
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

„Po ukončení záboru veřejného prostranství bývá pravidlem, že nájemce plochu uvede do původního stavu. V tomto případě jsme se rozhodli situaci využít a přeměnit klasický trávník na motýlí louku. Inspirací nám byl projekt, který v letošním roce podal do participativního rozpočtu spolek Slezské odrůdy, ale nezískal potřebný počet hlasů veřejnosti, aby mohl být realizován,“ uvedl Dušan Martiník z odboru životního prostředí.

Na ploše již byly provedeny terénní úpravy a následovat bude výsev speciální travnaté směsi, která je složená z osiva pro výživu motýlů a jiného hmyzu. Práce završí instalace informační tabule. Přeměna trávníku na motýlí louku bude stát do 40 tisíc korun.

Proč by louky měly mít své místo v městské zástavbě, vysvětlil Lukáš Matela ze spolku Slezské odrůdy: „Stále častěji se hovoří o úbytku ptactva a hmyzu z naší kulturní krajiny. Druhová pestrost výskytu hmyzu, z nichž nejviditelnější jsou motýli, je vázána na potravní nabídku – zpravidla porosty s výskytem květů.“ Nově vzniklá louka by měla kolemjdoucí inspirovat, aby se nad těmito vazbami zamysleli. „V kontrastu s nízce střiženými a na život chudými trávníky v zahradách může být příkladem dobré praxe. Vybrané místo je poměrně frekventované a viditelné. Chodí zde na procházky děti ze školek a školních družin, lidé z domova pro seniory, pejskaři a v létě návštěvníci koupaliště. Informační tabule jim vysvětlí biologický vztah mezi ubývajícím hmyzem, a ruku v ruce s tím i ptactvem, a potravními příležitostmi hmyzu v podobě květnatých luk,“ dodal Lukáš Matela.

A jaké rostliny motýly přilákají? „Taková ta klasika, co známe z luk – kopretiny, třezalka, dobromysl, silenky, jitrocel, řebříček a další. Ideálně by to měla být nízkoúdržbová louka, s maximálně dvěma sečemi ročně, s trvalkami nebo dvouletkami. To samozřejmě znamená, že louka ještě první rok nebude v takové podobě, pestrosti a kráse. Je třeba trpělivosti. V intravilánu lze případně vylepšit i příměsí nějakých nepůvodních letniček, aby už v prvním roce vypadala louka barevněji, pestřeji,“ uzavřel Lukáš Matela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…