Kroměříž: Chovatelé ohlásili na radnici celkem 22 domácích prasat

03.02.2018 11:40

Chovatelé z Kroměříže a místních částí města ohlásili na radnici celkem 22 domácích prasat.

Kroměříž: Chovatelé ohlásili na radnici celkem 22 domácích prasat
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Na městě je registrovalo 11 chovatelů,“ uvedla vedoucí radničního odboru životního prostředí Božena Ševčíková. Opatření nařídila Státní veterinární správa kvůli zamezení šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat. Radnice soupis předá krajské veterinární správě.

Chovatelům, kteří domácí prasata neohlásí, hrozí pokuty. Fyzickým osobám může být uložena sankce až do 50.000 korun, právnickým osobám nebo podnikajícím fyzickým osobám pak až do výše dvou milionů korun. Opatření se vztahuje na celý Zlínský kraj. Netýká se velkých hospodářských chovů, které svá zvířata registrují povinně.

Africký mor prasat není nebezpečný pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. Tato nebezpečná nákaza se objevila v České republice poprvé loni v červnu, kdy byla na okraji Zlína nalezena první dvě uhynulá zvířata. Dosud veterináři evidují 216 případů, kdy byl u uhynulého, uloveného či odchyceného divočáka v okrese Zlín potvrzen africký mor prasat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…