Kroměříž: Dýňobraní, mykologická poradna či unikátní expozice Zahrada ticha na výstavě Floria Dušičky

07.10.2019 15:03

Na kroměřížském výstavišti proběhne od 11. do 13. října jedinečná výstava Floria Dušičky. Návštěvníci se kromě tradičního podzimního prodeje ovocných stromů či smutečních věnců mohou těšit na mimořádné expozice Zahrada ticha a Umění se rozloučit.

Kroměříž: Dýňobraní, mykologická poradna či unikátní expozice Zahrada ticha na výstavě Floria Dušičky
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

 Z výstavy si návštěvníci odnesou jedinečný zážitek, a především inspiraci pro to, jak je možné pojmout poslední rozloučení, jak o něm informovat okolí, jak je možné jej připravit skutečně vkusně a s úctou a aby vyjadřovalo jedinečnou osobnost zemřelého.

„Expozice je navržena se symbolikou cesty. Návštěvníci mohou procházet jednotlivými částmi expozice od období umírání, smrti a loučení, přes různé formy smutečních obřadů až po období vzpomínání v podobě netradičních, ale velmi přirozených vzpomínkových míst,“ přibližuje celkový koncept expozice její spoluautorka Klára Franc Vavříková, květinová designérka a místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů České republiky.

Na výstavě návštěvníci samozřejmě nakoupí vše potřebné pro dům i zahradu. Můžou zde pořídit okrasné cibuloviny, ovocné stromy, chryzantémy či smuteční věnce. Součástí prodeje budou i školkařské výpěstky ovocných stromů a keřů.

Velkolepá expozice ovoce a zeleniny

Výstava Floria Dušičky bude patřit i všem zahrádkářům a zahradníkům. Pavilon B zaujme velkolepou expozicí tradičního ovoce a zeleniny s mottem Jak chutná podzim. Český zahrádkářský svaz (územní sdružení Kroměříž) přichystá ukázky stolování v různém duchu – selském, zámeckém, mysliveckém apod.

Součástí expozice bude i široký prodejní sortiment: od čerstvých jablek, přes včelí med až po domácí povidla. Zvídaví návštěvníci si dokonce mohou udělat svůj vlastní mošt pomocí unikátního šlapacího kola. V rámci výstavy se uskuteční i vyhlášení vítězů 4. ročníku Floria košt pálenek.

Pod venkovním přístřeškem E proběhne velkolepé "Dýňobraní". Návštěvníci ochutnají dýňové lahůdky a shlédnou ukázky vyřezávání do dýní či soutěž o největší dýni!

V rámci výstavy bude během pátku a soboty fungovat i speciální mykologická poradna, kde se lidé dozví vše o houbách – jejich klasifikaci, funkci v přírodě, využití v lékařství, otravy apod. Návštěvníci si mohou přinést vlastní houby k prověření jejich bezzávadnosti. Lidem poradí světový odborník na mykologii prof. RNDr. Vítězslav Bičík, CSc.

Po celou dobu výstavy bude pro návštěvníky připraven i bohatý doprovodný program. K poslechu zahraje cimbálová muzika, u které si návštěvníci vychutnají kalíšek burčáku či kvalitního vína. K zakousnutí budou připraveny dobroty z Matějova Pekařství. Pro malé i velké je připraven náš zábavní park Dětský svět Kroměříž se spoustou zážitkových atrakcí.

Vlakem na výstavu: Partnerem výstavy Floria Dušičky se staly České dráhy. Společně jsme pro návštěvníky připravili zvýhodněné vstupné. Akce má název: „S platnou jízdenkou ČD do stanice Hulín nebo Kroměříž k zakoupené základní vstupence druhá zdarma.“

Co: zahradnická výstava Floria Dušičky
Kdy: 11. až 13. října 2019, každý den do 9 do 17 hodin
Kde: Výstaviště Kroměříž, K Výstavišti 4069/8, 767 01 Kroměříž
Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…