Kroměříž: Historickou budovu radnice bude vytápět nová úspornější kotelna

16.03.2023 13:07 | Tisková zpráva

Město vymění plynovou kotelnu v historické budově radnice na Velkém náměstí. Postará se o to společnost BOSS engineering z Bučovic v Jihomoravském kraji, která nabídla cenu zhruba 3,4 milionu korun. „Technologie vytápění radnice je zastaralá a nevyhovuje současným standardům. Její výměnou také město ušetří podstatné peníze, které bude moci investovat jinam,“ poznamenal starosta Tomáš Opatrný.

Kroměříž: Historickou budovu radnice bude vytápět nová úspornější kotelna
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Zakázka zahrnuje výměnu kotlů i technologického zařízení kotelny a přepojení stávajících topných rozvodů s Klubem Starý pivovar na nový rozdělovač. „Nová kotelna by měla mít oproti stávajícímu zařízení o třetinu menší spotřebu plynu,“ doplnil vedoucí radničního odboru investic Libor Pecháček. Práce jsou naplánovány na letní měsíce. Dělníci by je měli zahájit v červnu. Termín byl zvolen s ohledem na to, že přes léto je díky dovoleným na radnici menší pohyb občanů a práce tak nebudou tolik omezovat běžný provoz úřadu.

Výměna kotelny je další investicí do zvelebení historické budovy radnice. Stavbaři letos v lednu dokončili práce na rekonstrukci přízemí budovy. Navazovaly na již v létě dokončené práce na sanaci zdiva přízemí a sklepních prostor historického objektu.

Budova radnice na Velkém náměstí byla postavena někdy mezi lety 1553 až 1561. Objekt v nároží Velkého náměstí a ulic Kovářská a Prusinovského svým širokým průčelím naznačuje, že mohl vzniknout dodatečným sloučením dvou původních středověkých parcel. V roce 1850 prošla neoklasicistní přestavbou a v roce 1963 generální rekonstrukcí. Radnice představuje jednu z urbanistických i symbolických dominant města, a to nejen jako výstavná renesanční budova, ale především jako historický trvalý projev samosprávné suverenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…