Kroměříž: Loňská opatření pro cyklisty jsou nově v provozu

26.04.2016 16:19

Dvě novinky týkající se dopravního značení čekají na počátku nové sezóny na kroměřížské cyklisty.

Kroměříž: Loňská opatření pro cyklisty jsou nově v provozu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Jde o povolený obousměrný průjezd Vodní ulicí a prodlouženou stezku u obchodního domu Kaufland. Obě opatření byla připravována loni s perspektivou uvedení do provozu v letošním roce.

Ve Vodní ulici je pro cyklisty nově možnost vjezdu od Velkého náměstí vyznačena dodatkovou tabulkou pod zákazem vjezdu. Cyklisté tak budou spolu s chodci jedinými účastníky silničního provozu, kteří se budou pohybovat tímto směrem (jízda cyklistů v opačném směru byla povolena již dříve). Protože asfaltový povrch a svažitý terén mohou cyklisty svádět k rychlé jízdě, je na místě připomenout, jak se mají účastníci provozu správně chovat.

Pokud to dopravní značení umožňuje, cyklisté se mohou v pěší zóně pohybovat za předpokladu přiměřené rychlosti (max. 20 km/h) a ohleduplnosti vůči ostatním účastníkům provozu, především chodcům. Ti mají v pěší zóně umožněn prakticky neomezený pohyb, zároveň by však neměli zapomínat, že nemají bezdůvodně omezovat ostatní v pohybu a zdržet se neočekávatelného chování, kterým by mohli ohrozit sebe nebo ostatní.

V případě sdílené stezky pro chodce a cyklisty u obchodního domu Kaufland platí stejná pravidla jako na dalších úsecích v Obvodové ulici.

Cyklisté a chodci se tedy obecně pohybují vpravo, samozřejmě se vzájemnou ohleduplností. Oproti navazujícímu úseku však nedošlo k vyznačení středové čáry, která ve skutečnosti neodděluje cyklisty a chodce, ale směry pohybu, ve kterých se tyto dvě skupiny společně pohybují.

Město Kroměříž připravuje pro cyklisty další opatření, o kterých bude veřejnost průběžně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.