Kroměříž: Nový projekt sociálních služeb pomůže klientům s demencí

07.04.2020 10:04

Sociální služby města Kroměříže chystají projekt zaměřený na klienty s demencí. „Je nazvaný Inovativní přístup k práci s osobami s diagnostikovanou demencí v Kroměříži a jeho cílem je podpora uživatelů, jejich rodinných příslušníků i personálu jednotlivých domovů, jichž se problém demence dotýká,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Kroměříž: Nový projekt sociálních služeb pomůže klientům s demencí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Projekt je spolufinancován z evropských fondů, sociální služby získají dotaci zhruba 7,8 milionu korun. Realizace začne v dubnu a projekt potrvá dva roky. Týká se všech pobytových zařízení Sociálních služeb města Kroměříže, tedy Domova pro seniory U Kašny, Domova pro seniory a domova se zvláštním režimem Vážany, Domova pro seniory a domova se zvláštním režimem U Moravy, Domova se zvláštním režimem Strom života a Domova pro osoby se zdravotním postižením Barborka.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí

„Hlavním cílem projektu je snaha věnovat se podpoře okolí člověka, který s demencí bojuje nebo začíná bojovat, se zaměřením především na rodinné příslušníky tak, aby mohli společně rozmotávat obrazný Alzheimerův uzel,“ vysvětlila ředitelka Sociálních služeb města Kroměříže Dagmar Klučková.

Realizaci projektu zahájí vytvoření pracovní skupiny, v níž budou pracovníci sociálních služeb i samotní klienti, členové jejich rodin a dobrovolníci. Počítá se i s účastí psychologa a duchovního. Prvořadým úkolem bude zmapovat typy demence u klientů jednotlivých zařízení a vypracovat postup jejich aktivizace. Každý klient by tak měl získat vlastní metodiku vycházející z konkrétních potřeb a zohledňující aktuální stav, změny chování a podobně.

Současně s tím bude probíhat vzdělávání stávajících zaměstnanců, kteří si s pomocí některých speciálních zařízení budou moci vyzkoušet situace, v nichž se klienti nacházejí, a tím lépe vnímat a chápat, jak se lidé s demencí cítí a jaké mají potřeby. Vznikne také video, které by s pomocí „chodícího pásu“ simulovalo procházky historickou i současnou Kroměříží. V plánu je i pořízení speciálních kompenzačních pomůcek, například velkého tabletu s dotykovým displejem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…