Kroměříž: Radnice začne bourat domy v lokalitě Račín

02.07.2018 7:36

Kroměříž začne bourat objekty v lokalitě Račín, kde bydlí nepřizpůsobiví občané. Rada vybrala firmu, která obstará demolici prvních dvou obytných domů a jedné technické budovy. „Konečně začneme řešit problém, který trápí léta obyvatele Dolních zahrad. V budoucnu zde plánujeme stavbu domů pro seniory,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL).

Kroměříž: Radnice začne bourat domy v lokalitě Račín
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Odstranění staveb ve zmíněné první etapě obstará společnost MORKUS Morava z obce Lazníky na Přerovsku. Náklady činí zhruba 820.000 korun. „Staveniště by mělo být podle smlouvy předáno v červenci a do deseti týdnů od předání by mělo být hotovo,“ dodal Motyčka. Město má vydaný demoliční výměr na celou lokalitu s pěti obytným domy. Demolice dalších domů bude následovat poté, co se podaří nájemníky přestěhovat jinam a chronické neplatiče vystěhovat.

V lokalitě Račín je nyní 16 obydlených bytů se zhruba pěti desítkami nájemníků. Řada z nich ale patří mezi dlužníky.

Kroměřížské technické služby, které spravují bytový fond města, v posledních měsících podaly na lidi, kteří dluží na nájemném v městských bytech, zhruba dvě desítky žalob kvůli vymáhání dluhu a také první žalobu na vyklizení bytu. Dluhy celkem dosahují kolem 3,5 milionu korun. „Je zjevné, že neplacení nájemného nelze tolerovat. Zákony platí pro všechny,“ uzavřel Motyčka.

Lokalita Račín je dlouhodobě problematická. Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů má totiž k ideálu daleko. Lidé si stěžují na hluk i na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

16:31 Olomouc: Cyklisté a koloběžkáři si mohou vybrat místo pro stojany

Do interaktivní mapy mohou cyklisté a majitelé koloběžek vložit svůj podnět na umístění nových stoja…