Kroměříž: Stav krytého plaveckého bazénu zdaleka nesplňuje současné standardy

07.07.2023 13:05 | Tisková zpráva

Vedení kroměřížské radnice zahajuje rekonstrukci krytého plaveckého bazénu v ulici Obvodová.

Kroměříž: Stav krytého plaveckého bazénu zdaleka nesplňuje současné standardy
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Jsme první vedení města, které s bazénem něco dělá. Za vedení bývalého starosty Jaroslava Němce a místostarosty Vratislava Krejčíře, který měl bazén na starost, město zcela rezignovalo na opravy. Stav krytého plaveckého bazénu kvůli tomu zdaleka nesplňuje současné standardy,“ poznamenal starosta Tomáš Opatrný.

Hlavní, pětadvacetimetrový bazén, nebyl například od roku 2013 vypuštěn a znovu napuštěn. „Bazén není možné vypustit, protože trysky, které ho napouštějí, jsou zkorodované (viz fotogalerie). Mohly by popraskat a bazén by se již znovu napustit nepodařilo. Hygienické normy však voda splňuje, samozřejmě s použitím odpovídajících technologií a postupů,“ popsal místostarosta Karel Holík.

Několik z původních více než tří desítek trysek muselo být kvůli korozi a kvůli tomu, že jimi protékala voda, odřezáno a ucpáno. Trysky začne příspěvková organizace Sportovní zařízení města Kroměříže v těchto dnech vyměňovat. Stát to bude 2,7 milionu korun. „Plavci se potom konečně dočkají „nové a čisté vody,“ doplnil Opatrný.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25770 lidí

Podle vedoucího odboru investic Libora Pecháčka je budova krytého bazénu, který byl zprovozněn v roce 1986, z hlediska statiky v dobrém stavu. „Není tak důvod k obavám, že by objekt nebylo možné rekonstruovat. Co se betonového skeletu budovy týče, provedeme pravděpodobně ještě v letošním roce udržovací práce, které prodlouží jeho životnost. Podle odborníků je předtím, než se pustíme do vnitřních prostor, potřeba vytvořit kvalitní tepelnou obálku, tedy objekt zateplit, vyměnit okna a dveře a rekonstruovat střechu, kterou do budovy bazénu zatéká,“ poznamenal Pecháček.

Vedení radnice očekává, že na tuto etapu město získá dotaci, která by mohla pokrýt až polovinu nákladů. Odhadovány jsou na 46 milionů korun. „Díky těmto opatřením, která zahrnují například i instalaci fotovoltaické elektrárny na střeše bazénu, by se navíc měly snížit náklady na provoz budovy, které se nyní pohybují kolem 5,2 milionu korun ročně na spotřebu energií, 5,5 milionu Kč na mzdy a pojištění zaměstnanců a cca 1 milion korun na spotřební materiál, především na chemii a na rozbory vody, svozy odpadů a ostatní služby,“ sdělil Holík.

Po dokončení zateplení se vedení města hodlá pustit do oprav interiéru krytého bazénu. „Změní se prakticky všechno. Nové bude obložení bazénů, šatny, sprchy i prostory pro občerstvení. Budeme chtít, aby projektanti zahrnuli do rekonstrukce i instalaci atrakcí pro děti, v objektu bychom si přáli i wellness prvky. Jakmile budeme mít zpracovány podklady, veřejnost s možnou podobou bazénu po rekonstrukci seznámíme,“ dodal Opatrný.

Neutěšený stav bazénu se stal předmětem vyhroceného politického boje. „Někteří opoziční politici v něm používají tvrzení, která jsou zavádějící nebo přímo nepravdivá. A co mi vadí nejvíce, staví celou věc tak, že když postavíme sportovní halu, nebude bazén, anebo když se naopak postaví bazén, nebudeme mít sportovní halu. Zbytečně tak v lidech vyvolávají negativní emoce, staví proti sobě zastánce haly a bazénu. Snahou nás všech by přitom mělo být, aby Kroměříž měla obě tyto sportoviště, a to moderní a vyhovující současným standardům,“ uzavřel Opatrný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…