Lanškroun: Kamenné pozůstatky z historie nás Čechy a Poláky spojují neboli Lapidárium

11.04.2021 14:52

Město Lanškroun ve spolupráci s polským partnerským městem Dzierżoniów připravilo projekt s názvem Kamenné pozůstatky z historie nás Čechy a Poláky spojují.

Lanškroun: Kamenné pozůstatky z historie nás Čechy a Poláky spojují neboli Lapidárium
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

 Výstupem projektu bude Lapidárium ve sklepních prostorech městského muzea. Tento projekt je již osmým projektem, který je realizován za podpory Euroregionu Glacensis.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Cílem projektu je zlepšit stav kulturního dědictví, a to konkrétně prostoru Lapidária, který se nachází ve sklepním prostoru Městského muzea Lanškroun, které je součástí areálu lanškrounského zámku. Řešení projektu je navrženo tak, aby zapadlo do konceptu zámeckého areálu.  Celý prostor Lapidária bude zrekonstruován a upraven tak, aby zde mohla být vystavena stálá expozice těchto 6 zrestaurovaných prvků: pamětní deska Franze Jacoba Pernikarze, mlýnský kámen z hradu Lanšperka, kamenná stoupa, portál a okno z Erxlebenovy lékárny a několik základních kamenů z pomníku věnovaného Petru Jelitovi. Zmíněné exponáty byly nalezeny v Lanškrouně nebo jeho blízkém okolí a jedná se převážně o pískovcové kamenné prvky.

Stávající sklepní prostor je v současné době nevyužitý a není přístupný veřejnosti. Podlahová plocha prostoru je cca 17,2 m² s klenutým stropem a přiznaným cihelným zdivem z plných pálených cihel a kamenným zdivem. V rámci stavebních úprav bude stávající cihelné zdivo očištěno, opískováno a případně nově vyspárováno. Stávající kamenné portály a podlaha v místě vstupu budou očištěny od řas. Původní dlažba bude vyjmuta, neboť do obvodových stěn budou ukotveny obloukové osvětlovací lampy s LED pásky, které zvýrazní klenby a osvětlí exponáty. Po umístění lamp a provedení potřebné elektroinstalace bude původní dlažba umístěna zpět. Veškeré elektroinstalatérské práce budou provedeny tak, aby co nejméně zasahovaly do stávajícího prostoru. Původní klenby zůstanou neporušené a bez zásahů. Při vstupu do Lapidária je umístěna mříž, která bude doplněna skleněnou výplní. Před vchodem do prostoru Lapidária bude umístěn na fasádě budovy nápis LAPIDÁRIUM a vybudován pochozí chodníček z kamenné dlažby. Veškeré zásahy byly konzultovány a následně schváleny památkovým ústavem.

Předpokládané výdaje projektu jsou ve výši 800.000 Kč, z čehož dotace činí 570.000 Kč. Z těchto fondů je možné žádat na projekty, které mají přeshraniční dopad v daných regionech. Muzeum města Dzierżoniów realizuje partnerský projekt s názvem Revitalizace barokních portálů a jejich expozice v Muzeu Městském Dzierżoniówa. Cílem partnerského projektu je taktéž zlepšit stav prvků kulturního dědictví, konkrétně barokních vjezdových pískovcových portálů, které jsou uloženy v městském muzeu. Portály pochází z přelomu 16. a 17. století, jsou arkádového tvaru zdobené římsami, nápisy a erbovými kartušemi. Portály nebyly přístupné veřejnosti a díky projektu budou kompletně zrestaurovány a vystaveny veřejnosti v Lapidáriu. Celkové náklady projektu jsou rozpočtovány na 1.304.000 Kč, z čehož dotace činí 765.000 Kč.

Fyzická realizace projektu bude zahájena dne 01.05.2021. Slavnostní otevření prostoru Lapidária je naplánováno na podzim tohoto roku.

Projekt Kamenné pozůstatky z historie nás Čechy a Poláky spojují, reg. č. CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_008/0002730 je spolufinancován z fondu Euroregionu Glacensis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…