Lanškroun: Město obnovilo záměr na vybudování víceúčelové sportovní haly

10.04.2022 9:37 | Tisková zpráva

Město Lanškroun se pyšní silnou základnou sportovců a sportovních klubů, které reprezentují město účastí v nejvyšších soutěžích pořádaných v ČR.

Lanškroun: Město obnovilo záměr na vybudování víceúčelové sportovní haly
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Dlouhodobě ale chybí odpovídající prostory v podobě sportovní haly odpovídajících rozměrů, především pro míčové sporty. Město tak obnovilo záměr z roku 2018 na vybudování víceúčelové sportovní haly v Lanškrouně. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Nová sportovní hala by mohla vyrůst v těsné blízkosti Haly Bóži Modrého s provozním napojením na ulici Za Střelnicí. Celá budova by měla být funkčně rozdělena do dvou rozměrově odlišených celků. Vyšší z budov dominující sportovnímu areálu je vyplněna samotnou multifunkční hrací plochou s tribunou a sklady. Menší objekt v sobě ukrývá šatny, foyer a technické zázemí. Vizuálně je budova tvořena dvojicí kubických těles, jež jsou do sebe vzájemně zaklenuty. Vedení města svěřilo vypracování architektonické studie Architektonickému studiu MAJAG z Brna.

Studie počítá s vnitřním sálem o velikosti 45 x 25 m. Tato plocha umožní postavit současně tři standartní volejbalové dvorce nebo centrální kurt pro jednotlivé sporty, přičemž rozměry hřiště budou splňovat pravidla pro konání nejvyšších soutěží.  Kromě volejbalu a florbalu může být hřiště využito i pro basketbal, házenou či futsal. Počítá se také se sedmi šatnami se zázemím pro celkem 90 sportovců, prostory pro uložení nářadí s variabilitou dělení dle plošných nároků jednotlivých sportů, společnou vstupní halou pro sportovce i diváky a s ochozy s jednou řadou sedících a jednou řadou stojících diváků. Divácká tribuna by měla mít celkovou kapacitu 200 míst. „Povrch v hale bude tvořit křížem odpružená dřevěná lamelová podlaha. Vytápění bude kombinovat teplovzdušné vytápění, zajištěné třemi kondenzačními chladivovými jednotkami, a elektrické topné rohože,“ upřesňuje Pavel Bartas, vedoucí odboru investic a majetku.

Návrh řešení zahrnuje i venkovní prostory, parkovací plochy a zeleň. Před budovou sportovní haly by měla vzniknout zpevněná plocha a zasakovací poldr. Zadní část bude ponechána zatravněná. Okolí budovy pak doplní stromořadí líp. Mezi tímto stromořadím a samotnou halou je prostor vyplněn parkovacími plochami s kapacitou 25 parkovacích stání.

„Po dokončení stavby lanškrounského kulturního domu v roce 2019 a jeho předání k užívání všem, kteří milují kulturu, bude v tomto roce dokončena také rekonstrukce naší městské polikliniky, která začne sloužit jako celek zdravotnictví. Dalším připraveným projektem je projekt sportovní haly, jenž má za cíl vyřešit letitý problém města s nedostatečným zázemím pro sport. Nyní budeme aktivně usilovat o získání dotace na výstavbu tohoto sportoviště, aby mohla naše sportující mládež trénovat i hrát doma v Lanškrouně a před svými fanoušky a rodiči,” dodává starosta města Radim Vetchý.

Odhadovaná cena tohoto projektu je 64 mil. Kč bez DPH. Zpevnění a úprava venkovních ploch je pak dohadována na částku 6,7 mil. Kč bez DPH. V současné době byla podepsána smlouva o spolupráci pro získání dotace. Stále tedy platí, že realizace takto rozsáhlého a nákladného projektu je podmíněna právě získáním dotace, která by pokryla větší část nákladů.

Zeptali jsme se:

Jaký je váš názor na záměr města vybudovat novou sportovní halu v lokalitě vedle haly B. Modrého?

Za posledních deset let se volejbalové soutěže kompletně změnily a téměř všechny soutěže se posunuly z antuky do volejbalových hal. Naprostá většina soutěží se hraje od října do března. V žákovských, kadetských a juniorských soutěžích patří lanškrounský volejbal ke špičce v republice. Hrajeme ty nejvyšší soutěže (extraliga, 1. liga) a tomu musí odpovídat i hala, ve které hrajeme. Parametry jsou stále přísněji kontrolovány a my v některých případech musíme žádat o výjimku z pravidel. Některé soutěže se dnes hrají turnajovým systémem a zde je nutností mít minimálně 2-3 kurty odpovídajících a schválených rozměrů, což v Lanškrouně bohužel nemáme. Proto zde nemůžeme tyto soutěže pořádat a chybí nám nejen výhoda domácího prostředí pro zápasy, ale i možnost propagace tohoto sportu pro diváky či trénink na adekvátních hřištích (např. prostory pro servis). Jsme jedni z mála v republice, kdo hraje na této úrovni, a nemá k tomu odpovídající parametrové zázemí. Myslíme si, že naše mládežnická základna je největší ve městě, ale jako jedinému z větších sportů nám chybí odpovídající zázemí. Jsme velmi vděčni za možnost trénovat a hrát ve sportovní hale SPŠ a SOU Na Střelnici, ale jak jsem již zmínil, ty nejvyšší soutěže řízené Českým volejbalovým svazem či Český pohár mládeže zde hrát nemůžeme.
Libor Tomiška, Volejbalový klub Lanškroun

Souhlasíme s vybudováním sportovní haly. Podmínkou je, aby se to nedotklo po finanční stránce ostatních sportů.
Miroslav Martinec, předseda FO Lanškroun, z. s.

Za náš florbalový klub mohu říci, že vybudování sportovní haly, ve které budeme moci pořádat domácí ligové zápasy, je pro nás splněný sen. Vybraná lokalita je jen pomyslnou „třešničkou na dortu“, jelikož bude součástí celého sportovního areálu, kde budeme moci v letních měsících např. využívat atletický stadion pro letní přípravu, venkovní posilovnu a podobně.
Ondřej Mistr, manažer klubu FBC Draci Lanškroun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

22:28 Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

Město Cheb tento školský projekt finančně podpoří.