Letos přibudou v Českých Budějovicích další kilometry horkovodů

18.03.2017 21:18

Horkovodní síť, kterou při dodávce tepla do bytů i dalších budov proudí místo páry horká voda, letos Teplárna České Budějovice prodlouží o další více než dva kilometry. Investice vyjde na celkem 108,5 milionů korun, z nichž 30 procent pokryjí dotace z fondu Evropské Unie - programu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Letos přibudou v Českých Budějovicích další kilometry horkovodů
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Už zahájená výměna a optimalizace potrubí v kampusu Jihočeské univerzity a jeho okolí zkrátí původní parovodní úsek dlouhý 856 metrů na nový horkovodní, měřící jen 332 metrů se zachováním současných odběrů.

„Díky tomu pak ročně uspoříme více jak 2 500 GJ primární energie, kterou bychom potřebovali na výrobu tepla. Obrazně řečeno, století páry skončilo už i v teplárenství. Horkovody nám snižují náklady na distribuci tepla a přinášejí nemalé energetické úspory.,“ říká Martin Žahourek, člen představenstva teplárny. Tato investice, zahrnující také tří výměníkové stanice, skončí letos v červnu a vyjde na 10 milionů Kč.

Dalších více než 1,6 kilometrů horkovodů se začne stavět v dubnu v širším centru města mezi ulicemi Klaricova a Dvořákova. Zde bude částečně odstraněn původní parovod a nahrazen předizolovaným horkovodním potrubím. Investice za 79,5 milionů korun by měla být dokončena v prosinci 2017. Nové horkovodní páteřní vedení o průměru DN 350/500 milimetrů povede z výměníkové stanice Klaricova přes ulice J. Plachty, Fráni Šrámka, Lipenskou, Rudolfovskou, Lannovu třídu a Dvořákovu a zahrne také rekonstrukci 12 výměníkových stanic. I zde je hlavní motivací snížení tepelných ztrát.

Z Dvořákovy ulice pak bude položeno 383 metrů páteřního horkovodu o průměru DN 400/560 mm přes Mánesovu až do teplárny. To umožní, aby mohl být současný horkovodní distribuční systém napojen přímo na vlastní teplárenský zdroj. Práce potrvají od září 2017 do června 2018, zahrnou také úpravu tří parních výměníkových stanice na horkovodní, přijdou na 19 milionů korun.

„Rozsahem a náročností půjde o nejsložitější z liniových staveb, které jsme dosud prováděli, neboť trasa vede přes frekventované ulice. Kde to bylo možné, jako například v křižovatce ulic Průmyslová - Dvořákova nebo ve Štítného ulici, byly již části potrubí založeny při rekonstrukcích komunikací. Ve zbytku trasy práce koordinujeme s magistrátem, aby pokračovaly současně s nově plánovanými opravami komunikací. Naším cílem je provést celou rekonstrukci tak, abychom dopravu a pohyb ve městě ovlivnili co nejméně,“ dodal Martin Žahourek.

Napojení horkovodního distribučního systému přímo na vlastní teplárenský zdroj podstatně zlepší účinnost výroby tepelné a elektrické energie, zefektivní ji a sníží distribuční ztráty. Současně dojde také k napojení této části horkovodní soustavy na už dokončenou horkovodní síť na Pražském předměstí. Ta se budovala v letech 2013 – 2015 a přinesla roční úsporu tepla zhruba 52 100 GJ. Za 172 milionů korun bylo do země položeno 5,6 km páteřních rozvodů a ve 20 výměníkových stanic se zrekonstruovala technologie.

V jihočeské metropoli byla původně zřízena pouze parovodní síť dlouhá přes 125 km. Nyní teplárna provozuje 97,3 km parovodů a 22,9 km rekonstruovaných horkovodů. Ty první ve městě vznikly už v roce 2006 na levém břehu řeky Vltavy, další pak v roce 2013, kdy začaly práce na Pražském předměstí. Nové rozvody mají minimální životnost 30 let a při pravidelné údržbě ji lze prodloužit na 50 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…