Liberec: Bezdoplatková zóna ve Vojanově 138 vyhlášena

14.01.2019 13:00

Správní úřad libereckého magistrátu vydal opatření obecné povahy, jímž byl bytový dům Vojanova 138 prohlášen tzv. bezdoplatkovou zónou.

Liberec: Bezdoplatková zóna ve Vojanově 138 vyhlášena
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Úřad tak uznal veškeré argumenty, jimiž rada města žádost o vyhlášení zóny v září 2018 podpořila. Klienti, ubytovaní i v budoucnu v objektu Vojanova 138, tak už nebudou moci čerpat doplatek na bydlení, který přiznává a vyplácí úřad práce.

„Stav ve Vojanově ulici už nešlo řešit standardními nástroji sociální práce a sociálního začleňování, dlouhodobě se tam situace jen zhoršovala a úřad práce již před několika měsíci sám vyplácení doplatků zastavil. Jsem rád, že magistrát potvrdil veškerou naši argumentaci, tedy fakt, že v dané oblasti dochází k významné eskalaci rizikových jevů a je zde také ohrožena řádná výchova dětí. A samozřejmě vyhlášením zóny cílíme i na eliminaci intenzivních sousedských sporů a pochopitelně také na byznys s chudobou, jehož jsou obyvatelé domu dlouhodobě středobodem,“ vysvětlil náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, který žádost pro vyhlášení zóny připravil.

Vojanova ulice patří dlouhodobě mezi místa se silným sociálním zatížením. V oblasti se v těsném sousedství vyskytují hned tři bytové domy, které velmi často slouží jen jako objekty migrujícího sociálního vyloučení. Tedy jako „přestupní stanice“, odkud se vyloučené osoby, veskrze čerpající dávky sociální podpory a hmotné nouze, dále stěhují do jiných lokalit Liberce, často do nemovitostí totožného majitele. Domy poskytují bydlení/ ubytování rodinám s dětmi, bezdětným partnerům i jednotlivcům, jejich dlouhodobý technický stav je velmi diskutabilní. Obyvatelé domů prakticky vůbec nerespektují veřejný pořádek, na místo je často volána Městská policie Liberec i republikoví policisté.

„Čas mezi podáním žádosti a vyhlášením zóny jsme společně s odborem sociální péče (státní správa) využili beze zbytku a pomohli některým obyvatelům najít bydlení, jiní se o sebe postarali sami. V současné době v objektu přebývá už jen jedna rodina, již patrně zabydlíme v režimu Housing First, a pak poslední jedinec, kterému pracovníci sociálního odboru sehnali místo na ubytovně. Platí, že jakékoli bydlení je pro klienty významně lepší než v domě Vojanova 138,“ dodal náměstek Ivan Langr.

Rezort školství a sociálních věcí v nejbližších dnech představí záměr na výkup některých sociálně vyloučených domů na území města jako další z nástrojů řešení nakumulovaného sociálního vyloučení. „Nabídka města se samozřejmě musí potkat i s dobrou vůlí soukromých vlastníků, pro něž – a nebojme se to říkat otevřeně – jsou ale klienti na hmotné nouzi bohužel zajímavým artiklem. Ruku v ruce bychom proto měli uvažovat i o případném rozšíření bezdoplatkové zóny. Stejně jako v případě Vojanovy 138 jsme jako město připraveni těm klientům, kteří s námi budou aktivně spolupracovat, pomoci s hledáním nového bydlení,“ uzavřel náměstek Ivan Langr.

Celý text opatření obecné povahy najdete na webu města ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…