Liberec: Město dvouletým nákupem energií ušetřilo 50 milionů, dalším 94 subjektům zajistilo úsporu 73 milionů

15.10.2021 11:07 | Tisková zpráva

Správné rozhodnutí vedení města Liberce před dvěma lety hromadně nakoupit elektřinu a zemní plyn na Českomoravské komoditní burze Kladno přineslo Liberci a jeho příspěvkovým organizacím, akciovým společnostem a dalším subjektům, které se k hromadnému nákupu energií přidružily, významnou úsporu finančních nákladů.

Liberec: Město dvouletým nákupem energií ušetřilo 50 milionů, dalším 94 subjektům zajistilo úsporu 73 milionů
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Na jaře 2020 se nejen kvůli koranovirové pandemii, a snížení poptávky po energiích, dostaly ceny elektřiny a zemního plynu na komoditních burzách na historické minimum. Rozhodnutí města Liberec nakoupit energie na 2 roky, a tím dočasně zafixovat cenu, tedy až do 31. prosince 2022, se nyní ukázalo jako velmi dobré. Za rok 2021 jsme díky sdruženému nákupu komodit a zafixování ceny elektřiny a zemního plynu ušetřili asi 3,3 milionů korun. Predikce pro rok 2022 je kvůli celoročnímu růstu ceny ještě výraznější a úspora města může dosáhnout až 50 milionů korun, “ vypočítává primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

V letošním roce vynaložilo město Liberec za elektrickou energii přibližně 19,1 milionů Kč (bez DPH) a za plyn přibližně 9,4 milionů Kč (bez DPH) a tak to zůstává i pro rok 2022.

„Co se týče kalendářního roku 2022, tak tam, z pohledu statutárního města Liberec, žádný problém není,“ potvrzuje Michal Šálek, referent odboru územního plánování, který má nákup těchto komodit na starosti.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Město cenu na jaře 2020 soutěžilo pro 94 subjektů, tedy nejen pro odběrná místa v gesci jednotlivých odborů statutárního města Liberce, ale také pro své příspěvkové organizace a akciové společnosti. Těmi jsou nejenom objekty mateřských škol, základních škol, zoologické a botanické zahrady a libereckých divadel, ale také technických služeb města Liberec.

„K Liberci se ve sdruženém nákupu energií připojilo také 12 okolních měst a obcí a jejich příspěvkových organizací a akciových společností. Mezi ně patří například obecní a městské objekty, mateřské a základní školy, pečovatelské domy, technické služby a v neposlední řade významný nadregionální spolek Brána Trojzemí. Celkově tak jde, včetně organizací města, o 94 subjektů, které za hromadný nákup energií výrazně ušetřily,“ komentuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Silovou elektřinu nakoupila korporátní skupina za 1271 Kč/MWh bez DPH v hladině nízkého napětí a za 1299 Kč/MWh bez DPH v hladině vysokého napětí. U maloodběru zemního plynu byla dosažena cena 435 Kč/MWh bez DPH a u velkoodběru 440 Kč/MWh bez DPH. Rovněž jako u elektřiny se jedná o obchodovatelnou část ceny.

Vítězové tendru pro roky 2021 a 2022 se staly EP ENERGY TRADING, a.s. a Pražská plynárenská, a.s. Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) jsou momentálně roční kontrakty elektřiny pro rok 2022 uzavírány s kurzem 3750 CZK/MWh a zemního plynu v ceně 1200 CZK/MWh.

„To, co se nyní děje na trhu s energiemi není dobrá zpráva po jednotlivé domácnosti, nicméně za město Liberec se naše rozhodnutí před dvěma lety nyní potvrzuje jako správné a jsem rád, že tímto našlo město příhodnou finanční úsporu,“ uvádí primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

„Problém může nastat v roce 2022, kdy je v plánu další burzovní nákup , buď na jeden nebo dva kalendářní roky, a vzhledem k neustále rostoucím cenám na světových burzách může dojít k významnému nárůstu nákladů na zmíněné komodity,“ uzavírá referent odboru ÚP Michal Šálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…