Liberec: Parkování na sídlištích je jednou z hlavních priorit města

11.04.2016 12:50

V loňském roce bylo Odborem správy veřejného majetku zrekonstruováno několik komunikací, upravena řada metrů chodníků a rozšířeno několik parkovacích ploch.

Liberec: Parkování na sídlištích je jednou z hlavních priorit města
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Šlo o dílčí práce na Náměstí Pod Branou, na Dobiášově ulici, Zeyerově, Kunratické a nyní dojde k rozšíření parkovací plochy v Libušině ulici,“ vyjmenovává David Novotný, vedoucí Odboru správy veřejného majetku a doplňuje: „úpravou parkovacího stání projde letos i dlouho požadovaná lokalita Rumjancevovy ulice.“

V prosinci loňského roku prošla celkovou rekonstrukcí komunikace v Zeyerově ulici. Tato akce si vyžádala provedené opravy inženýrských sítí. Modernizace se dočkala kanalizace, vodovod a lokálně se opravovalo i plynovodní potrubí. V úseku od Malého divadla po křižovatku s ulicí Krajinskou dostala komunikace nový asfaltový povrch a kompletně je opravený chodník, který byl v havarijním stavu. Po obou stranách se výškově srovnaly obrubníky. Město Liberec za rekonstrukci zaplatilo cca 5,8 milionu korun. Cílem opravy byla i legalizace stávajícího parkování v úseku od divadla po křižovatku s Pavlovickou ulicí.

„Zeyerova ulice si opravu zasloužila. Zlepšila se dopravní obslužnost celé lokality a věřím, že úpravy lidé uvítají. V opravách komunikací postupně pokračujeme i v jiných čtvrtích Liberce,“ uvedl při slavnostním otevření zrekonstruované části primátor města Tibor Batthyány.

Proměnou prošlo také liberecké náměstí Pod Branou v takzvaném Liebiegově městečku. Malebné náměstí, které si zachovalo historickou tvář, je kompletně předlážděné. Opravené jsou chodníky, silnice, nové je veřejné osvětlení a vyřešené je povrchové odvodnění. Stejně tak se oprav dočkaly navazující části ulic Broumovská a Svatoplukova, celkově v délce cca 143 metrů.

Nového silničního povrchu, opravených chodníků, více parkovacích míst a dalších vylepšení se po dvou letech stavebního ruchu dočkala ulice Aloisina výšina v Liberci. Komunikace prošla celkovou opravou a současně v koordinaci s vlastníky technické infrastruktury proběhla rekonstrukce nevyhovujícího vodovodu a částečně kanalizace a plynovodu. Náklady města na rekonstrukci dosáhly částky 17,3 milionů korun bez DPH.

„Především parkování na sídlišti, to je to, čím se zabýváme a na co se soustředíme. Vím, že to Liberečany trápí a snažíme se 4-5 akcí za rok udělat. Tedy rozšířit kapacitu parkoviště, třeba i na úkor kousku zeleně, proto prosím občany o schovívavost a toleranci,“ komentuje primátor města Liberce Tibor Batthyány.

V ulici Aloisina výšina došlo v téměř kilometrovém úseku od křižovatky s ulicí Jasná až po gastronomickou školu k obnově povrchů komunikací. Ve špatném technickém stavu byla řadu let nejen silnice, ale i přilehlé chodníky. Motoristy potěší také úpravy stávajících parkovacích míst, které jsou konečně přehledné. Celková délka opravované komunikace a chodníků je 957 metrů při šířce 6 metrů.

„Co se týká zahájených akcí  před rokem 2015, včetně akce ´Rozšíření parkovacích míst v Ruprechticích – komunikace Konopná, Třešňová a Rychtářská´ , tak dál pokračují práce spojené s přípravou a výběrem zhotovitele stavby, za podmínky schválení finančních zdrojů města Liberce na realizaci předmětné stavby,“ popisuje Novotný a dodává: „pro příklad dále uvádíme opravy komunikací Oblačné, Šamánkova, Milady Horákové, tady jde o část Melantrichova- Hřbitovní, vnitroblok Rumjancevova, které se v letošním roce opravují, a například dále připravovaná oprava komunikace Broumovské v úseku Krejčího - Plátenická, úprava komunikací v lokalitě u bývalé mlékárny, které byly schváleny před rokem 2015, a nadále pokračuje jejich příprava.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…