Liberec: Petici proti šmejdům podpořily na radnici stovky lidí

07.09.2013 19:04

Téměř čtyři stovky lidí se na liberecké radnici připojily k petici na podporu zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji. Ten je často spojován s nemorálním jednáním a někdy i protizákonnými praktikami. Petici proti šmejdům, jak ji její autoři nazvali podle stejnojmenného dokumentárního filmu, mohli lidé podepisovat ve vestibulu historické radnice přes dva měsíce. Na arších se sešly podpisy nejen Liberečanů, členů vedení města a primátorky, ale také obyvatel z dalších měst republiky a několik zahraničních turistů.

Liberec: Petici proti šmejdům podpořily  na radnici stovky lidí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Jsem zásadně proti tomu, aby se někdo takto nehorázným způsobem přiživoval na seniorech. Proto jsme se k petici připojili. Těší mne, že se problém začal veřejně řešit a doufám, že nezůstane jen u podepsaných archů,“ řekla primátorka Martina Rosenbergová. Doplnila, že je třeba seniory dále informovat a připravit na podobné prodeje a podvody.

Ukončením petice proto zájem města o problematiku neupadá. Jako osvětu pro seniory připravuje Městská policie Liberec ve spolupráci s Centrem zdravotní a sociální péče Liberec a Komunitním střediskem Kontakt Liberec promítání dokumentárního filmu Šmejdi. Snímek budou moci zhlédnout klienti ve všech třech domech s pečovatelskou službou v druhé polovině září. Kontakt zase chystá projekci pro liberecké kluby seniorů.

Snímek novinářky a dokumentaristky Silvie Dymákové a psycholožky Romany Mazalové zachycuje drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Autorky navštívily v převlečení přes třicet akcí a skrytou kamerou zachytily prostředky, kterými prodejci nutí seniory k nákupu nekvalitního předraženého zboží.

„Předváděcí akce a smlouvy na nich uzavírané patří k nejproblematičtějším formám prodeje v České republice. Manipulace, nátlak, ponižování a agrese zástupců společností vede k tomu, že si senioři často koupí zboží, které nepotřebují ani nechtějí. Produkty jsou navíc často nekvalitní a nesmyslně předražené. Splácení horentních sum prohlubuje bídu seniorů a je jednou z příčin, proč je na více než 70 000 důchodců uvalena exekuce,“ uvedla Silvie Dymáková.

Autoři a signatáři petice usilují především o uzákonění základních povinných informací uvedených na pozvánkách na předváděcí akce a v dalších propagačních materiálech a uzákonění oznamovací povinnosti o konání předváděcí akce tak, aby se jí mohl aktivně účastnit dozorový orgán. Rovněž navrhují uzákonění a naplnění práva vstupu do prostor, kde je konána předváděcí akce, a práva pořizovat zvukové a obrazové záznamy pro dozorové orgány, uzákonění zákazu prodeje zdravotnických prostředků a za ně se vydávajícího zboží na předváděcích akcích. Požadují také zefektivnění procesu rušení živnostenských oprávnění. 

reklama

autor: liberec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…