Liberec má dílnu pro technologické nadšence

24.02.2019 20:07

Studentům, absolventům, startupům a malým a středním podnikatelům je v Liberci nově k dispozici unikátní dílna DEXIC µFabLab pro vývoj prototypů. Technologická dílna je určena lidem, která sousedí s Krajskou vědeckou knihovnou a pyšní se moderními technologiemi jako 3D tisk, tisk plošných spojů (PCB) IoT stavebnice či robotizace, bude v pilotní fázi možné navštěvovat v rámci bezplatného digitálně-podnikatelského vzdělávacího programu.

Liberec má dílnu pro technologické nadšence
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Slavnostní otevření technologické dílny DEXIC µFabLab, za kterou stojí nezisková organizace DEX Innovation Centre, se uskutečnilo v prostorách Krajské vědecké knihovny. Akci si nenechal ujít ani náměstek primátora pro strategický rozvoj, dotace a majetkovou správu Jiří Němeček. „Podobné projekty, jakým je liberecký µFabLab rostou po celém světě jako houby po dešti. Dávají především mladým lidem šanci realizovat své neotřelé nápady a vstoupit s nimi do světa byznysu. To je důvod, proč bude město Liberec stejně jako Liberecký kraj podobné projekty podporovat. Slibujeme si od toho vznik nové generace mladých lidí, schopných něco nového vymyslet a také to realizovat,“ komentoval Jiří Němeček.

Součástí slavnostního otevření DEXIC µFabLabu bylo bližší představení úvodního digitálně-podnikatelského vzdělávací programu a série inspirativních příběhů technologických nadšenců, kteří se pohybují a vytvářejí zajímavé produkty v oblastech 3D tisku, PCB a Internetu věcí. Například konstruktér Michal Seidl představil návštěvníkům humanoidní open source robotku Matyldu, která umí chodit, mluvit, reagovat na různé podněty, jako třeba světlo nebo zvuk. Michala Seidla a dalších hostů, kterými byli Alan Fabík (Big Clown - IoT stavebnice) a Vladimír Hůda (projekt EASYmap a využití dronů) se mohli návštěvníci zeptat na jejich začátky i plány do budoucna.

Prostory budou přístupné i startupům a malým a středním podnikatelům

Cílem vzdělávacího programu, který bude probíhat od února do dubna formou intenzivních vzdělávacích workshopů pod vedením inspirativních lektorů z oblastí technologií a byznysu, je rozvoj podnikatelských a digitálních schopností. Od generování nápadů, přes byznys plán až k finálnímu produktu a jeho úspěšné prezentaci. Finále vzdělávacího programu se uskuteční 4. dubna, kdy účastníci představí svou práci porotě. Zájemci o účast ve vzdělávacím programu se mohou hlásit do 26. února. Kapacita je omezená. Více ZDE

„Po skončení prvního vzdělávacího programu bude µFabLab nadále sloužit studentům, ale prostory budou přístupné i startupům a malým a středním podnikatelům, kteří budou mít zájem o vývoj vlastních prototypů,“ řekl manažer DEXIC µFabLabu Vojtěch Jíra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…