Lipník nad Bečvou: Město odhalí památník obětem holocaustu

16.01.2019 10:46

Památník bude odhalen v neděli 27. ledna 2019 u starého židovského hřbitova na ulici Zahradní v Lipníku nad Bečvou.

Lipník nad Bečvou: Město odhalí památník obětem holocaustu
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou bylo v minulosti sídlem s významnou židovskou komunitou, která před rokem 1848, kdy byla Židům přiznána svoboda pohybu, čítala více než 1600 osob. Přestože poté počet lipenských Židů postupně klesal, neboť se stěhovali do větších měst, až do nacistické okupace tvořili nedílnou součást našeho města. Nacistické vyvražďování však přežili pouze tři, ostatní byli zavražděni, většina z nich ve vyhlazovacích táborech Malý Trostinec, Treblinka a Osvětim. 

Oběti holocaustu bude nově připomínat památník, který bude umístěn v předpolí starého židovského hřbitova. Budou na něm vytesána jména všech 164 zavražděných lipenských Židů. Slavnostní odhalení se uskuteční v neděli 27. ledna v 11:00 za účasti bývalého velvyslance ČR v Izraeli Ing. Jiřího Schneidera. Termín není vybrán náhodně: 27. ledna 1945 osvobodila Rudá armáda nacistický vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka a od roku 2005 se tento den připomíná jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…