Litoměřice: K zápisu do první třídy přišly děti z populačně silného ročníku

16.02.2013 12:01

Do školních lavic usedne v Litoměřicích ve školním roce 2013/2014 více prvňáčků než v roce letošním. K zápisům do prvních tříd se 6. a 7. února dostavilo 417 dětí. Pravděpodobně šest desítek z nich dostane odklad povinné školní docházky. Nový školní rok tak prvně zahájí odhadem 350 dětí, tedy o čtyři desítky více než v roce předchozím.

Litoměřice: K zápisu do první třídy přišly děti z populačně silného ročníku
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Dostavil se silný populační ročník, který v roce 2010 způsobil výraznější převis poptávky nad nabídkou míst v litoměřických mateřských školách,“ vysvětlila vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Městského úřadu v Litoměřicích Andrea Křížová.

V tuto chvíli ještě není zřejmé, kolik rodičů požádá o odložení základní povinné školní docházky. „Není-li dítě po dovršení šestého roku věku tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte do 31. května kalendářního roku, v němž má dítě zahájit povinnou školní docházku, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa," stojí ve školském zákoně. V loňském roce bylo uděleno čtyřicet odkladů.

Litoměřické základní školy však disponují kapacitou, jež zaručuje umístění všech zájemců. Některé školy mají tradičně převis, ale jiné jsou schopné svoji kapacitou vzdělání žákům zajistit. Nejvíce dětí již tradičně přišlo na Masarykovu základní školu, a to 96. Jen o tři méně dorazily na ZŠ Ladova a 92 chlapců a holčiček se přišlo zapsat na ZŠ Boženy Němcové. Tři třídy prvňáčků plánuje v příštím školním roce otevřít ZŠ Ladova a ZŠ U Stadionu. ZŠ Boženy Němcové a Masarykova škola by také naplnily tři třídy, nicméně kapacitní možnosti jim to neumožňují. Ředitelé škol mohou otevřít pouze dvě třídy, proto některé děti musejí odmítat. Jednu třídu otevře v novém školním roce také Soukromá základní škola Lingua Universal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…