Litoměřice: Krajský soud rozhodl, že referendum se má konat za rok s krajskými volbami

12.11.2019 13:02

Krajský soud v Ústí nad Labem rozhodl, že město Litoměřice musí uspořádat referendum o nemocnici v příštím roce zároveň s volbami do krajského zastupitelstva a položit otázku tak, jak byla přípravným výborem navržena.

Litoměřice: Krajský soud rozhodl, že referendum se má konat za rok s krajskými volbami
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Při rozhodování soud nemohl přihlédnout k výsledkům referenda konaného dle 8. 11. 2019 na základě rozhodnutí Zastupitelstva města Litoměřice, a protože navrhovatel ve vztahu k této skutečnosti zůstal procesně pasivní, postupoval soud v souladu s právními předpisy a přistoupil k meritornímu posouzení věci,“ stojí v rozsudku, který město obdrželo v pondělí 11. listopadu.

Podle soudu nejednoznačnost otázky nedosáhla takové intenzity, aby byla matoucí. Nebylo tak nutné, aby město nahradilo přípravným výborem navržený pojem „veřejnoprávní subjekt“ pojmy „obec, město a kraj“.

Co se týče termínu konání, krajský soud se ztotožnil se závěrem Nejvyššího správního soudu uvedeného v rozsudku ze dne 5. 3. 2015, č. j. Ars 11/2014-42, že při stanovení termínu konání místního referenda je třeba upřednostnit takový termín, jenž zvýší pravděpodobnost, že výsledky referenda budou (co do účasti) platné, což se přirozeně nabízí, koná-li se místní referendum souběžně s volbami.

Usnesení soudu nemá vliv na platnost a závaznost referenda z 8. listopadu. Jednání města s Ústeckým krajem o začlenění litoměřické nemocnice pod Krajskou zdravotní mohou probíhat.

Zatímco z výsledku referenda má vedení města radost, nyní je zklamáno. Nestažení žaloby přípravným výborem považuje za úmyslné kladení překážky k převodu nemocnice pod Krajskou zdravotní a znevážení výsledků úspěšného referenda. „Chápu, že lidé nechtějí soukromého vlastníka. Nevidím ale důvod bránit se Krajské zdravotní. Kraj by nemocnici neodstěhoval, žádné oddělení nezrušil, rozpočet má asi třicetkrát vyšší než město Litoměřice. Pro budoucnost zdravotní péče je to dobré a přijatelné řešení. Koneckonců si to myslí premiér i ministr zdravotnictví,“ říká místostarosta.

Zda vedení města využije kasační stížnosti teprve bude předmětem rozhodování. (Pozn.: Jejím prostřednictvím lze napadnout pravomocná rozhodnutí krajských soudů jakožto soudů prvního stupně ve správním soudnictví.)

ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…