Litoměřice: Město upozorňuje na výskyt žloutenky typu A

09.08.2017 20:33

Upozorňujeme občany, že město Litoměřice zaznamenalo v uplynulém měsíci zvýšený výskyt žloutenky typu A, nemoci špinavých rukou. „Konkrétně se jedná o počet 21 nakažených,“ informovala vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Renáta Jurková.

Litoměřice: Město upozorňuje na výskyt žloutenky typu A
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Doporučujeme proto veřejnosti, aby dbala na důsledné dodržování osobní hygieny, která je účinným preventivním opatřením. „Žloutenka typu A se přenáší nejčastěji znečištěnýma rukama, přes kontaminované potraviny nebo vodu. Preventivní opatření zahrnuje především zvyšování hygienických zásad, důsledné mytí rukou, doporučuje se také očkování,“ potvrdila za protiepidemický odbor Litoměřice Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Ladislava Matějíčková.

Projevy nemoci

Onemocnění žloutenkou se v první fázi projevuje chřipkovými příznaky jako je teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. Mohou se vyskytnout kloubní, kožní a nervové projevy. V další fázi nemoci dojde ke zhoršení potíží, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici a někdy svědění kůže. Příznaky v některých případech nemusí být přítomny a nemocného přivádí k lékaři až žluté zbarvení kůže a bělma oka.

V případě podezření

„Nepanikařit, to je nejdůležitější zásada. Pokud by kdokoliv zaznamenal tmavou moč nebo světlou stolici, potom by měl v každém případě navštívit svého ošetřujícího lékaře, který provede další nezbytná vyšetření,“ doporučila Ladislava Matějíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…