Litoměřice: Podoba Mezibraní není konečná, plánovaná je další výsadba

17.07.2021 13:49

Oku lahodící okrasné česneky odkvetly a v lokalitě Mezibraní nastalo „hluché“ období, kdy záhony nově vybudovaného parku nezdobí žádné květiny.

Litoměřice: Podoba Mezibraní není konečná, plánovaná je další výsadba
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

To se stalo i terčem kritiky některých obyvatel města. Jde však o výjimečnou situaci, která se již v příštích letech nebude opakovat.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Vloni na podzim se totiž zhotoviteli stavby již nepodařilo sehnat městem požadovaný sortiment trvalek v dostatečném množství, požadované velikosti a kvalitě, a nemohla tudíž proběhnout výsadba tak, jak byla navržena. O tom město občany několikrát informovalo prostřednictvím Radničního zpravodaje či Facebooku.

„Jedním z řešení bylo vysadit pro letošní rok letničky, jejichž výsadba by však musela proběhnout v době, kdy začaly nakvétat česneky. Odstranění letniček by pak muselo být vzhledem k výsadbě trvalek provedeno již na přelomu srpna a září, tedy v plném květu. Druhou možností, kterou jsme nakonec zvolili, bylo nechat záhony zhruba 2 měsíce neosázené a připravit je na následující výsadbu trvalek,“ vysvětlila Lenka Brožová z odboru životního prostředí městského úřadu, která má v gesci městskou zeleň. 

„Na podzim doplní již vysazené cibuloviny, česneky, krokusy, tulipány a modřence ještě ladoník, dvě odrůdy levandulí, čtyři odrůdy aster (hvězdnic), svíčkovec (Gaura) a dochan (Pennisetum). Jedná se o rostliny vytrvalé, které zůstanou na stanovišti několik let. Během léta budou záhony odplevelovány tak, aby byly v maximální možné míře redukovány vytrvalé plevele, které by v budoucnu komplikovaly péči o výsadby trvalek,“ doplnila Lenka Brožová.

Celková rekonstrukce lokality Mezibraní byla vyčíslena na 6,4 milionu korun. Z toho stavební práce činily 2,9 milionu korun, zbývající částka zahrnuje obnovu trávníků, výsadbu stromů, založení trvalkových záhonů, keřový záhon a automatický závlahový systém.

Kompletní dílo má být dle smlouvy dokončeno do konce října letošního roku. „Park dosud není v odpovídající konečné podobě. Z tohoto důvodu také město ještě neuhradilo zhotoviteli všechny náklady. Učiní tak až po převzetí kompletního díla,“ informoval místostarosta Václav Červín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …