Litoměřice: Radní si prohlédli úložiště Richard

24.03.2023 20:34 | Tisková zpráva

Radní města Litoměřice navštívili ve středu odpoledne úložiště Richard, aby se podrobněji seznámili s jeho provozem a zázemím. Za doprovodu pracovníků Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a jejich odborného výkladu se dozvěděli, jakým způsobem se tam skladují takzvané institucionální odpady.

Litoměřice: Radní si prohlédli úložiště Richard
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Po velmi detailním seznámení se s provozem i samotným způsobem ukládání odpadu jsme si potvrdili, že zařízení je bezpečné a pro obyvatele města a okolí nepředstavuje riziko,“ konstatoval po prohlídce starosta Litoměřic Radek Löwy, který odmítá fámy o potenciálním nebezpečí hrozícím z úložiště.

Odpady uložené hluboko v útrobách vrchu Bídnice pocházejí ze zdravotnictví, průmyslu, zemědělství či výzkumu. Jedná se mimo jiné o vyřazené radioaktivní zářiče jako například požární hlásiče nebo hladinoměry. Uskladněn je tam i zdravotnický materiál či kontaminovaná suť. Veškerý odpad je ukládán do speciálních sudů. Ty jsou před uložením podrobeny několika zkouškám a zjišťuje se neporušenost obalu. Každý ze sudů je následně označen a uložen na dané místo. Nechybí ani detailní dokumentace. Sudy jsou umisťovány do komor, které když dojde k jejich naplnění, jsou následně zality betonem. I přesto ale odborníci úložiště a jeho okolí nepřetržitě a zevrubně kontrolují a monitorují, zda nemá negativní vliv na okolí. Výstupy z těchto průzkumů získávají také zástupci města.

Příkladem mohou být pozorovací hydrogeologické vrty v okolí Richardu, které před nedávnem prošly regenerací.

„Výsledky měření jsou dlouhodobě dobré. Dá se říct, že voda vytékající přímo z důlních prostor uložiště má de facto hodnoty pitné vody a nevykazuje žádnou kontaminaci. Naměřené hodnoty jsou hluboce pod stanovenými normami,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler, který se návštěvy společně s radními také účastnil. Sledovány jsou například hodnoty radioaktivních izotopů uhlíku, kobaltu, tritia, cesia nebo americia.

V polovině roku 2021 byla v areálu Richardu dokončena výstavba malé vodní nádrže s potůčkem, jež zachytává důlní vody vytékající z úložiště. Nachází se přímo pod budovou informačního střediska. V jezírku roste vodní zeleň a žijí v něm okrasné ryby.

Úložiště je v provozu od roku 1964. Tvoří ho jen malá část z celého komplexu tří bývalých hlubinných vápencových dolů. Nadloží i podloží bývalého důlního komplexu tvoří nepropustné slínovce s mocností přes 50 metrů. Bývalý vápencový důl proměnili Němci během druhé světové války na utajenou podzemní továrnu, kde vězni vyráběli součástky motorů.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…