Litoměřice: Rozpočet města na rok 2020 bude schodkový

10.12.2019 8:38

Jako výrazně proinvestiční byl na jednání zastupitelstva označen rozpočet města Litoměřice na rok 2020. Výstavba více než pěti desítek bytů v Jiříkových kasárnách je pak zásadním důvodem, proč právě schválený rozpočet dosáhne schodku ve výši 102 milionů korun.

Litoměřice: Rozpočet města na rok 2020 bude schodkový
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Příjmy jsou vyčísleny na 615 milionů, výdaje na 717 milionů korun. Schodek bude pokryt z několika zdrojů. „Hlavní část představuje dlouhodobý úvěr ve výši 90 milionů korun. Využit bude jako podíl města na vybudování startovacích bytů,“ uvedla vedoucí ekonomického odboru městského úřadu Iveta Zalabáková. K úvěru s nízkou úrokovou sazbou město přistoupilo i přesto, že má na účtech naspořeno více než 100 milionů korun, což si však drží jako důležitou rezervu.

V rozpočtu na rok 2020 však ještě není zohledněn vládním nařízením daný růst mezd pro příspěvkové organizace města. Podle předpokladů dojde k prohloubení schodku o dalších zhruba 8,5 milionu korun. Nárůst mezd bude řešen na příštím jednání zastupitelstva prvním rozpočtovým opatřením.

„Rozpočet jsme vytvořili rozumný, proinvestiční. Je ovlivněn dvěma faktory. Tím prvním je stavba 52 startovacích bytů za zhruba 150 milionů korun, kterou reagujeme na dlouhodobý požadavek veřejnosti a skutečnost, že jsme na realizaci získali padesátimilionovou dotaci. Druhým faktorem je růst mezd, které v poslední době rostou rychleji, než je růst příjmů města v závislosti na ekonomické situaci státu. Proto jsme museli snížit podporu sportu o zhruba deset procent. Je to ovlivněno i tím, že nám klesají příjmy z hazardu, což je ovšem z hlediska společnosti jedině dobře,“ shrnul rozpočet místostarosta Karel Krejza.

Kromě vybudování startovacích bytů čeká město Litoměřice v příštím roce i řada dalších investic. Jednou z nejvýznamnějších má být vybudování odborných učeben v Masarykově základní škole, bezpečného přechodu na Českolipské ulici, projekt regenerace zeleně v Mezibraní, stavba nové komunikace v ulici Bojská, pokračující revitalizace pokratického sídliště, budování dalších podzemních kontejnerů, opravy komunikací, chodníků apod.

Zastupitelé rozpočet schválili většinou hlasů. Pozitivně se k němu vyjádřila i opozice, byť ne všichni ho podpořili. „Je dobře vytvořen, nicméně s realizací projektu PAVE týkajícího se stavby bytů nesouhlasíme, protože město dlouhodobě finančně zatíží. Proto rozpočet nepodpoříme,“ vysvětlil zastupitel Marek Kocánek (ANO 2011), který se společně se sedmi opozičními kolegy z celkem 27členného zastupitelstva zdržel v souladu s tímto prohlášením hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…