Litoměřice: Zastupitelé města zrušili dvě vyhlášky týkající se psů

02.07.2021 15:15

Na červnovém jednání zastupitelé zrušili dvě obecně závazné vyhlášky týkající se psů. V prvním případě se jedná o vyhlášku o evidenci trvale označených psů a jejich chovatelů, ve druhém případě pak o volném pohybu psů na veřejném prostranství.

Litoměřice: Zastupitelé města zrušili dvě vyhlášky týkající se psů
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Důvodem byla novela veterinárního zákona, která zavádí centrální evidenci trvale označených psů a jejich chovatelů. Oproti předchozímu postupu nebude nutné, aby byl pes vybaven evidenční známkou, kterou bezplatně vydával Městský úřad v Litoměřicích.

„I přestože zrušením této vyhlášky odpadá povinnost evidenční známky u psa, budeme v jejím vydávání i nadále pokračovat. Pokud by se pes ztratil nebo zatoulal, strážníci městské policie díky známce okamžitě zjistí, komu pes patří a vrátí ho jeho majiteli,“ uvedla vedoucí Odboru kancelář starosty a tajemníka Městského úřadu Litoměřice Martina Skoková.

Volný pohyb psů na veřejném prostranství bude ve městě řešen jiným způsobem. V parcích je možné stanovit povinnosti návštěvními řády a upozornit na ně rozmístěním piktogramů. Na cyklostezkách je tato otázka řešena předpisy, které upravují provoz na pozemních komunikacích.

„Vždy platí, že majitelé za své psy zodpovídají tak, aby při míjení jiných osob a vedených psů nedošlo ke konfliktu. Toto je stanoveno jak v občanském zákoníku, tak i zákonu na ochranu zvířat,“ dodává Martina Skoková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …