Litomyšl: Pomocí aplikace můžete hlásit nepořádek v ulicích

05.07.2018 7:34

Našli jste cestou do práce ulomenou dopravní značku? Trápí vás stav zeleně kolem dětského hřiště? Všimli jste si nepořádku v ulicích? S podobnými případy se čas od času setká každý Litomyšlan. Lidé však často neví, na koho přesně se mají při nahlášení problému obrátit.

Litomyšl: Pomocí aplikace můžete hlásit nepořádek v ulicích
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Proto vedení města od ledna letošního roku připravovalo projekt na online hlášení takovýchto nešvarů. Díky mobilní aplikaci Marushka Photo, kterou si můžete zdarma stáhnout z Google Play nebo Apple Store, pomocí svého chytrého mobilního telefonu snadno vyfotíte a nahlásíte problematické jevy v ulicích. „V posledních letech často slýchávám o konceptu Smart city a zajímavých možnostech, které nám moderní technologie nabízí pro zvýšení kvality života. Některé takovéto projekty jsou drahé či obtížně realizovatelné, ale aplikace na hlášení závad se mi zdá jako dobrý nápad a vstřícný krok zejména vůči mladší a střední generaci. Z okolních měst máme pozitivní ohlasy a doufám, že se „Maruška“ chytne i v Litomyšli. Slibuji si od toho rychlé a transparentní řešení drobných problémů ve městě,“ říká k novince starosta Radomil Kašpar.


Pomocí aplikace můžete jakýkoliv nešvar, který podle vás zasluhuje řešení, vyfotit a nahlásit do systému. Podle jednotlivých kategorií závad se pak podnět dostane ke správci, který uvidí snímek, souřadnice GPS, a pak může rozhodnout o způsobu řešení. „Do systému vidí kvůli zajištění bezpečnosti primárně strážníci Městské policie Litomyšl, dále pak pověření úředníci městského úřadu. Jedinými požadavky na odeslání podnětu s problémem jsou chytrý telefon s fotoaparátem a  nainstalovanou aplikací Marushka Photo a také přístup na internet. Občané mohou využít třeba free Wi-Fi zóny ve městě, které jsme v minulých letech zřídili například na Toulovcově náměstí, autobusovém nádraží a v dalších lokalitách,“ popisuje aplikaci Pavel Sodomka, vedoucí IT oddělení MěÚ Litomyšl. 

Po zaslání snímku pak občan uvidí postup řešení ZDE. V kolonce se tak například dočte, že už je objednána nová značka a čeká se na její instalaci. Po vyřízení problému je informace na výše uvedené stránce dostupná ještě 14 dní, následně je skryta. Aplikace Marushka Photo nezaznamenává žádné osobní informace. Novinka bude ve zkušebním provozu již od července 2018. Město vynaložilo za pořízení nutného softwaru 56 tisíc Kč. Občané však samozřejmě budou moci hlásit závady dál tradičními způsoby, tedy osobně, telefonicky a korespondenčně s jednotlivými úředníky či prostřednictvím Starostovy odpovědny na webu www.litomysl.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.