Litovel: Obměna buků ve Smetanových sadech

13.01.2021 15:47

Buková alej ve Smetanových sadech je ve špatném zdravotním stavu

Litovel: Obměna buků ve Smetanových sadech
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Městský úřad Litovel, odbor životního prostředí, nechal zpracovat koncem roku 2019 dendrologické posouzení bukové aleje mezi gymnáziem a budovou školní jídelny ve Smetanových sadech. Je to místo, kde je poměrně velká koncentrace lidí (budova gymnázia, školní jídelna a samotný park). Dendrologické posouzení si město nechalo zpracovat od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Závěry tohoto posouzení nejsou bohužel radostné. Zdravotní stav většiny stromů je v havarijním stavu a jejich provozní bezpečnost je nízká. Navrhuje se skácení 7 z 9 těchto stromů s tím, že budou vysazeny nové stromy (opět buk lesní).

Kácení těchto stromů bylo původně plánované na minulý rok, ale z důvodu epidemiologické situace bylo odloženo a bude zrealizováno počátkem roku 2021. Po kácení bude následovat tzv. náhradní výsadba.

Kromě výše zmíněné bukové aleje byl součástí posouzení také buk lesní u gymnázia. Již v minulém roce u něj proto byla radikálně snížena koruna stromu s tím, že bude ponechán jako tzv. živé torzo. Uvádíme část ze zpracovaného dendrologického posouzení:

Buková alej u parku v prodloužení Husovy ulice, pozemky parc. č. 889/10, 11 k. ú. Litovel

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Jedná se o pravidelnou alej založenou po obou stranách zpevněné komunikace pro pěší. Alej je tvořená bukem lesním ve dvou věkových kategoriích.

Po silném poškození tornádem v r. 2004 byla většina původních buků v aleji nahrazená novými stromy, které jsou v současné době již adaptované na stanovišti a mají výškové přírůstky.

Stav zbývajících 9 ks původních buků je v různé míře zhoršený. U všech byl zaznamenán propad fyziologické vitality s vysokým podílem suchých, nalomených, poškozených a zavěšených větví v korunách.

Téměř všechny původní buky mají poškození v oblasti kmene a kořenů a symptomy přítomnosti dřevních hub. Kromě saprofytické klanolístky obecné byly zjištěny také plodnice parazitujících dřevních hub troudnatce kopytovitého (Fomes fomentarius) a choroše šupinatého (Polyporus squamosus).

Závěr a doporučení

Alej není v současném stavu provozně bezpečná, vzhledem k výraznému prosychání korun je předvídatelné ulamování větví a postupný rozpad korun. S ohledem na výrazný propad fyziologické vitality během posledních dvou vegetačních období je pravděpodobná také infekce kořenů buků a snížení jejich stability v podloží. Ověření by bylo možné s použitím přístrojové metody.

Perspektiva dalšího vývoje 7 ks původních buků je výrazně zkrácená v prostoru i v kvalitě. Stav buku infikovaného chorošem šupinatým (blízko budovy gymnázia) je nutné hodnotit jako havarijní s vysokým rizikem ulomení celé koruny. Strom je nutné odstranit bez zbytečného odkladu.

S ohledem na zjištěné skutečnosti se další udržování původních buků jeví jako neefektivní. Na přechodnou dobu je možné zachovat ve funkčním stavu bez podstatného snížení estetické hodnoty 2 ks buků, které byly označeny při místním šetření se správcem městské zeleně. Ostatní hodnocené stromy je vhodné vyměnit za nové dřeviny.

Současně je žádoucí provést na zatravněné části vegetační plochy opatření na zlepšení stanovištích podmínek, resp. využití srážkové vody svedené ze střech přilehlých budov a ponechávání zpracované organické hmoty vyprodukované dřevinami (listí, dřevní štěpka) v kořenovém prostoru dřevin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…