Litovel získala keramickou popelnici

17.05.2019 16:01

Dobrá zpráva: Máme zlato za třídění odpadů!

Litovel získala keramickou popelnici
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Pro všechny občany Litovle i místních částí. Naše město a aktivní občané v třídění obdrželi 1. místo v prestižní soutěži Olomouckého kraje a EKO-KOM - Keramická popelnice. Jsme nejlepší z celého kraje v kategorii měst a obcí od 2 tis. do 15 tis. obyvatel. Jedná se o výsledky v třídění papíru, plastu, skla, tetrapaků a kovů. Ve čtvrtek 16. května 2019 proběhlo slavnostní ocenění na pevnosti Fort XVII v Křelově. Akci moderovala Jolana Voldánová známá z ČT a očekáváme, že o našem úspěchu budou v těchto dnech informovat i média.

Jsem rád za toto prestižní ocenění pro nás všechny. V minulosti jsme 2x obsadili třetí místo (v letech 2013  a 2014).  Pak dva roky nic. V roce 2017 jsme získali za počin v odpadech ocenění Odpadový lev. Letos jsme získali nejvyšší možné ocenění, jaké se v dané oblasti na základě výsledků ve zpětném odběru uděluje.

Všem, kdo třídíte, děkuji. Tím, že objem odpadů neustále narůstá a tím i náklady na jeho zpracování, má třídění velký význam, abychom cenu, resp. poplatek za občana nebyli nuceni zatím zdražovat.

Ještě jednou díky a jste super!!!

Viktor Kohout, starosta města Litovel

Jedinou popelnici, kterou svozová auta v Ostružné, Majetíně, Litovli a Olomouci nevyvezou, je ta keramická. Neslouží totiž k ukládání odpadu, ale jako cena za vítězství v projektu, jehož posláním je odměnit obce, které nejlépe třídí.

„Ve 14. ročníku soutěže O keramickou popelnici se udělovaly ceny v celkem čtyřech velikostních skupinách a jedné speciální kategorii. Ostružná a Majetín obhájily prvenství z minulého roku,“ uvedla mluvčí pořádající společnosti EKO-KOM Lucie Müllerová.

Litovel zvítězila mezi městy do 15 tisíc obyvatel, Olomouc předběhla druhý Přerov a třetí Prostějov.  Speciální cenu za největší zlepšení v oblasti třídění odpadu obdržel například Plumlov, Lipník nad Bečvou, Bludov a Uničov.

„Dobrou zprávou je, že celý Olomoucký kraj obsadil v třídění odpadu páté místo v celorepublikovém žebříčku. Chtěl bych za to všem obyvatelům regionu poděkovat,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí Milan Klimeš.

Vítěze Keramické popelnice oznámili pořadatelé ve čtvrtek 16. května v Křelově – Břuchotíně. Letos se do soutěže zapojilo téměř čtyři sta obcí z celého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …