Lovosice: Autobusy MHD budou jezdit zadarmo

27.01.2018 18:44

Zastupitelstvo města na svém prvním zasedání v roce 2018 rozhodlo o zrušení jízdného za MHD ve městě. Stalo se tak na den přesně 10 let od zavedení městské hromadné dopravy v Lovosicích: 28. ledna 2018.

Lovosice: Autobusy MHD budou jezdit zadarmo
Foto: meulovo.cz
Popisek: Pohled na Lovosice

Změnu tarifů jízdného město připravilo hned z několika důvodů. „K tomuto rozhodnutí jsme dospěli z důvodu snahy o navrácení cestujících do autobusů MHD a snížení počtu automobilové dopravy ve městě. MHD chápu hlavně jako službu především starším, sociálně slabším občanům a žákům základních škol. Tímto krokem chceme uspořit drobnou část jejich výdajů,“ vyjmenovává Milan Dian, starosta města.

Podle odboru dopravy v roce 2017 výrazně poklesl zájem o městskou hromadnou dopravu. V roce 2016 bylo přepraveno 55 279 osob a v roce 2017 už jen 35 556. Náklady na provoz MHD oproti tomu vzrostly. Snížením počtu přepravovaných osob také narostl počet osobní dopravy ve městě. Město doufá, že nalákáním cestujících do autobusů dojde ke zklidnění dopravy ve městě a snížení počtu osobních vozidel. Město dále doufá, že se sníží množství pohledávek za neuhrazené pokuty za špatné parkování.

Lovosice už nyní MHD dotují částkou překračující 1,3 mil. Kč ročně. Výpadek jízdného z rozpočtu bude znamenat navýšení této kapitoly pouze o 3 %.

28. ledna 2018 uplynulo právě 10 let od zavedení služby městské hromadné dopravy ve městě. „V minulém roce se nám podařilo dokončit jeden z největších projektů tohoto volebního období: autobusové nádraží. Současný ekonomický vývoj financí města se začíná opět vyvíjet pozitivně. A je proto jen dobře, že můžeme občanům poskytnout další službu, která vlivem náhody připadla právě na krásné desetileté výročí jejího zavedení ve městě,“ doplnil Dian.

MHD bude jezdit v nezměněné časy ze zastávek, tak jak byli cestující doposud zvyklí. Dopravcem zůstává BusLine, a.s. ze Semil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…