MHMP a DPP mají zájem o čerpání dodatečných dotací EU nabízených Ministerstvem dopravy

18.06.2013 14:15

Magistrát hl. m. Prahy (MHMP) a Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájili jednání o čerpání dodatečných dotací EU na stavbu metra V.A a výsledcích kontroly Ministerstva dopravy.

MHMP a DPP mají zájem o čerpání dodatečných dotací EU nabízených Ministerstvem dopravy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

„Společně s Dopravním podnikem řešíme v posledních dnech avizované zkrácení dotace EU. Rozhodli jsme se proti rozhodnutí kontroly podat námitku. Upozorňuji na to, že zkrácení dotace se nijak netýká již schválené dotace ve výši 7,4 mld. Kč. Tu by měl Dopravní podnik při splnění všech pravidel EU řádně vyčerpat,“ uvedl Tomáš Hudeček, pověřený primátor hl. m. Prahy.

Aktuální kontrola Ministerstva dopravy vycházející z velmi přísných schvalovacích kritérií EU zjistila pochybení ve dvou zadávacích řízeních, vytýká zde především použití diskriminačních kritérií pro ověření vhodnosti a výběr účastníků, a tím zkrácení uznatelných nákladů o 25 %. Jedná se o dvě zadávací řízení, stavební část (zadávací řízení bylo vypsáno v roce 2009, smlouva s vítěznými firmami uzavřena v témže roce) a technologická část (zadávací řízení bylo vypsáno v roce 2010, smlouva s vítěznou firmou byla uzavřena v roce 2011).

Zkrácením uznatelných výdajů o 25 % bohužel nebude moci DPP vyčerpat další dotaci nabízenou Ministerstvem dopravy ve výši 3,7 mld. Kč na dostavbu metra V.A. (která je nad rámec již schválené dotace 7,4 mld. Kč). Situaci DPP řeší společně s MHMP a proti rozhodnutí kontroly podá námitky.

„Dopravní podnik se bude snažit nabízenou dotaci samozřejmě maximálně využít a přispět tak k  čerpání prostředků  EU. Nyní připravujeme projekty ve spolupráci s HMP v rámci infrastruktury metra mimo dostavby metro V.A, na které bychom chtěli získat dotaci z navýšených prostředků,“ dodal Milan Křístek, generální ředitel DPP. 

Návrhy jednotlivých projektů jsou průběžně projednávány s Ministerstvem dopravy s cílem minimalizovat problematičnost schvalovacího procesu. Všechny projekty jsou efektivní a budou mít pozitivní dopad na provoz metra, zvláště pak na snížení jeho energetické náročnosti. Klíčová je i záležitost časové realizovatelnosti, která má bezprostřední vazbu na možnost čerpání finančních prostředků, a dále pak legislativní čistota. Stávající objem navrhovaných projektů je dostatečný pro možnost vyčerpání navýšené částky. Souběžně jsou prověřovány i projekty TSK, které stejně jako metro patří v oblasti telematiky do příslušné osy OPD Doprava. Finální návrh nejoptimálnějších projektů akceptovatelných Ministerstvem dopravy bude předložen do 14 dnů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…