Mahler Jihlava Hudba tisíců je přede dveřmi

14.05.2023 16:29 | Tisková zpráva

Festival letos vstupuje do dvacátého druhého ročníku, a to s podtitulem „Vídeňské stopy Gustava Mahlera“. Posluchačům opět otevře významné prostory nejen ve městě – například kostel Povýšení sv. Kříže či kostel sv. Petra a Pavla v Nové Říši nedaleko Telče.

Mahler Jihlava Hudba tisíců je přede dveřmi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Zahajovací koncert festivalu se uskuteční 18. května 2023 v kostele Povýšení sv. Kříže. Vystoupí zde mezzosopranistka Ester Pavlů a Karlovarský symfonický orchestr, který bude dirigovat Debashish Chaudhuri z Indie. Ještě před tím se však uskuteční 12. května v Parku Gustava Mahlera tradiční open air koncert, kde zahraje dechový orchestr TUTTI ze Základní umělecké školy Jihlava s dirigentem Janem Noskem.

Dominantou letošního ročku festivalu zůstává tvorba Gustava Mahlera. Z jeho skladeb zazní hned na zahajovacím koncertu festivalu Mahlerův cyklus písní Rückert Lieder, Adagietto a poté dílo Mahlerova blízkého přítele Josefa Bohuslava Foerstra Milostné písně.

„Festival Hudba tisíců bude hostit dva významné rakouské orchestry - Wiener Konzertverein Orchester, který přednese Mahlerovu úpravu Smyčcového kvartetu Franze Schuberta Smrt a dívka a další díla. Stejný koncert zazní i v Brahmsově koncertním sále Musikverein ve Vídni. Tradičním hostem festivalu bude i Orchestr festivalu Allegro vivo z Rakouska. Významným projektem bude premiéra Koncertu pro housle a orchestr Pavla Vranické v podání rezidenčního orchestru festivalu Wranitzky Kapelle. V podání tohoto orchestru a Českého chlapeckého sboru Boni pueri zazní v Nové Říši biblické oratorium Carla Diterse von Dittersdorfa Ester,“ doplnil ředitel festivalu Jiří Štilec.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28242 lidí

V rámci festivalu zazní i vrcholné sborové umění – 80. narozeniny předního českého sbormistra Petra Fialy připomene koncert Českého filharmonického sboru, na němž zazní i díla Mahlerova učitele Antona Brucknera a díla Petra Fialy. Dalším hostem festivalu bude Sbor společnosti Bosch. Velké jubileum Jaroslava Haška připomene duo umělců ze Sarajeva, s ukázkami tvorby této oblasti kolem roku 1914. Těšit se ale můžete i na díla dalších světoznámých skladatelů např. J. B. Foerstera, Sylvie Bodorové nebo Franze Schuberta.

Koncerty opět pozvou posluchače do těch nejkrásnějších prostor nejen v Jihlavě. Kromě zmíněného kostela Povýšení sv. Kříže se budou koncerty konat také v kostele sv. Jakuba Většího, kostele sv. Ignáce z Loyoly, v gotické síni jihlavské radnice, velkém sále ZUŠ Jihlava nebo v kostel sv. Petra a Pavla v Nové Říši.

Podrobný program, další informace, novinky a recenze najdete ZDE nebo na oficiálních stránkách festivalu ZDE. Vstupenky lze zakoupit online přes goout či fyzicky od 2. května v Domě Gustava Mahlera (Znojemská 4, Jihlava, tel. 565 597 569) nebo v Turistickém informačním centru (Věžní 1, Jihlava, tel. 565 597 588). Aktuality z festivalu můžete sledovat také na jeho facebookovém (ZDE) či instagramovém (ZDE) profilu.

O festivalu

Mezinárodní hudební festival Mahler Jihlava - Hudba tisíců se v Jihlavě pravidelně koná od roku 2001, a to od května do července – orámován měsíci výročí úmrtí a narození Gustava Mahlera (7. 7. 1860 Kaliště – 18. 5. 1911 Vídeň). Jihlava totiž byla místem dětství světoznámého hudebního skladatele.

Těžištěm hudební dramaturgie festivalu je tvorba Gustav Mahlera a akcentace vztahu české a rakouské hudební kultury. Festival každoročně nabízí maraton koncertů za účasti významných hostů české i zahraniční hudební scény, ale i pestrý doprovodný program včetně tradičního sázení růží do mahlerovského rozária v Kalištích a tematických výletů po mahlerovské Vysočině.

Koncerty probíhají především v kostele Povýšení sv. Kříže, v gotické síni radnice, v Domě kultury, v Horáckém divadle, v Parku Gustava Mahlera a na dalších místech. Část programu je vždy nachystána do rodných Kališť u Humpolce a také dalších měst Vysočiny a Dolního Rakouska.

Fotogalerii z minulého ročníku můžete prohlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

16:29 Ústí nad Labem: Město připravuje aplikaci pro komunikaci s občany

Společnost Metropolnet zajistila veřejnou zakázku na pořízení mobilní aplikace, která bude sloužit k…