Mělník: Na náměstí Míru se změní systém parkování

02.07.2021 20:33

Město Mělník se rozhodlo řešit neudržitelnou situaci s parkováním na náměstí Míru. Parkoviště je neustále plné a velká část řidičů za parkování klidně nezaplatí. Město se proto rozhodlo provést úpravy, jejichž cílem bude umožnit krátkodobý vjezd na náměstí a naopak bude odrazovat od dlouhodobého stání.

Mělník: Na náměstí Míru se změní systém parkování
Foto: melnik.cz
Popisek: Mělník, náměstí

A přesně z toho důvodu bude v průběhu léta uveden do provozu nový kamerový systém, který bude evidovat vjezd a výjezd vozidel. Jedná se o tak moderní technologii, že výjezdová kamera dokáže vyhodnotit, kolik měl dotyčný řidič zaplatit nebo má případně parkovací kartu pro rezidenční stání. V případě překročení zaplacené částky bude odcházet upozornění přímo do správního řízení, kde bude dotyčnému řidiči vypočítána finanční pokuta. Systém bude pochopitelně doplněn evidencí zaplněnosti parkovacích míst. Počet volných míst se bude zobrazovat na elektronických informačních cedulích ještě před křížením ulic Legionářů a Tyršova, tak aby v případě obsazenosti sem auta vůbec nemusela zajíždět.

Ceník byl radou města schválen takto: prvních 10 minut bude zcela zdarma, tak aby bylo možné naložit případně vyložit cestující, bylo možné si vybrat z bankomatu nebo odevzdat písemnosti na podatelně městského úřadu. Další půlhodina bude zpoplatněna částkou 25 Kč. Čas se bude sčítat, tudíž za pětadvacet korun může řidič s autem strávit na náměstí 40 minut. A potom bude každá další započatá hodina stát 100 Kč.

Platit bude možné stále v parkovacích automatech, jak mincemi, tak bude systém doplněn možností použít platební kartu. Současné automaty jsou již zastaralé a budou zmodernizovány, proto bude zapotřebí do parkomatu zadat i registrační značku parkujícího vozidla. Platba bude i nadále možná přes mobilní aplikace Smart4city.

V souvislosti s těmito změnami dojde i k některým úpravám v rozmístění rezidenčních parkovacích míst. Především potom bude otočena jednosměrná doprava v ulici Erbenova a Ostruhova, tato změna bude především kvůli bezpečnosti. Často se totiž stává, že řidiči vyjíždějící z náměstí Míru nerespektují přednost zprava a je jen otázkou času, kdy by zde mohlo dojít k nějaké kolizi.

Držitelé vydaných parkovacích oprávnění budou automaticky do systému zaneseni a budou mít vjezd bezplatný jako doposud. Ostatní zde bydlící, zásobování a podnikající subjekty budou o dalším postupu informování ze strany města v průběhu srpna. Tato vozidla budou následně po prověření do systému také zaevidována.

Cílem celého projektu je, aby byla na náměstí jen vozidla nezbytně nutná. Věříme, že tento systém přispěje především k uvolnění dopravy na náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…