Města na Chomutovsku chtějí společně zamezit obchodu s chudobou

14.01.2019 16:40

Zastavit obchod s chudobou, tunel na státní kasu a zlepšit kvalitu života svých občanů, to je nyní cíl čtveřice severočeských měst - Kadaně, Chomutova, Jirkova a Klášterce nad Ohří.

Města na Chomutovsku chtějí společně zamezit obchodu s chudobou
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Společně chtějí, aby stát zastavil vyplácení příspěvku na bydlení v částkách, které neodpovídají nákladům na bydlení. Obrátila se proto na premiéra Andreje Babiše. “Je důležité, že jsme se spojili, každý zvlášť jsme neměli takovou sílu,” říká náměstek primátora Chomutova David Dinda.

Čtyři města chtějí, aby byl příspěvek na bydlení změnou zákona stanoven do takové výše, která koresponduje s výší skutečného nájemného v dané obci. U čtyřčlenné rodiny jsou skutečné náklady okolo 6500 korun, dávka je až dvanáct tisíc korun. Rozdíl končí v kapsách spekulantů s byty. “Kvůli tomu spekulanti do severočeských měst přivádějí sociálně slabé, aby pomocí nich parazitovali na státu. Ve městech však zhoršují sociální situaci do takové míry, že život našich občanů se často stává nesnesitelný,” dodává Dinda s tím, že řešení navržené Kadaní, je jediné možné k zastavení tohoto nešvaru.

Kadaň svými návrhy nedosáhla u ministerských úředníků žádného výsledku. “Proto jsme se spojili, a pokud bude třeba, zajistíme podpisy i od vedení ostatních měst Ústeckého a Karlovarského kraje. Chceme, aby to v Praze bylo slyšet hlasitěji než doteď,” řekl druhý náměstek primátora Milan Märc.

Čtveřice měst věří, že premiéra a vládu zaujme především to, že návrh ušetří státu velké množství peněz. Pro spekulanty je to obrovský byznys. “O to horší je jejich jednání v tom, že často spekulanti neplatí za služby spojené s užíváním bytů a tím společenství vlastníků dostávají na ekonomické dno,” dodává Märc. Města musí na řešení sociálních problémů vynakládat značné peníze. Chomutov například v posledních letech skoro sedmdesát milionů korun.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…