Město Jičín vyzývá – pusťte se do jarního úklidu svého okolí

05.04.2016 20:42

Jaro je tu a s ním přichází tradiční jarní úklid. Město Jičín vyzývá své občany – udělejme si své okolí hezčí! Zapojit se můžou občané do celorepublikové ekologické akce s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko“ a pomoci tak uklidit veřejná prostranství, mohou využít přistavených kontejnerů pro odstranění nepotřebných věcí ze svých půd či sklepů anebo pro jarní očistu zahrady využít svozu bioodpadu, který se po zimě opět v dubnu rozjíždí.

Město Jičín vyzývá – pusťte se do jarního úklidu svého okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Chcete nám pomoci vylepšit své okolí? Chcete pomoci životnímu prostředí? Staňte se dobrovolníkem a přijďte pomoci uklidit Jičín! Město se znovu zapojuje do celorepublikové ekologické akce s názvem „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Akce proběhne v celé republice v sobotu 16. 4. 2016 a zapojit se může opravdu každý.

Sraz dobrovolníků je v 9 hod. na třech stanovištích - na parkovišti u Městského úřadu na Žižkově nám. 18, na hrázi rybníka Šibeňák - u stavidla a u vchodu na Koupaliště Kníže. „Zapojit se může každý, buď jako dobrovolník a přidat tak ruku k dílu, nebo jako sponzor a finančně či materiálově tuto aktivitu podpořit. Akci v Jičíně organizujeme společně s Centrem přírodních věd a hvězdárnou Jičín. Každý zájemce se musí zaregistrovat na webu akce www.uklidmecesko.cz/zapojitse/dobrovolnik, kde se také dozví více informací,“ komentuje přípravu na akci Ing. Jana Mušková, vedoucí odboru životního prostředí.

Uklidit si také mohou občané Jičína třeba půdu nebo sklep a jednoduše se zbavit všech nepotřebných věcí. „Pro občany budou po Jičíně na devíti místech o víkendu 15. – 17. dubna 2016 umístěny kontejnery na odpad, kam mohou zbytné věci donést. Do těchto kontejnerů ale nepatří nebezpečný odpad. Využít také mohou sběrného dvora v Konecchlumského ulici,“ dodává k úklidu místostarosta města Ing. Jan Jiřička.

UKLIĎTE SI ZAHRADU!

Od 4. dubna 2016 je také zahájen pravidelný svoz bioodpadu, který zajišťují Technické služby města Jičína. Obyvatelé si tak mohou uklidit i zeleň ze své zahrady.

Svozové dny jsou pondělí, úterý a středa. Přehled svozu jednotlivých ulic je uveden na www.tsjc.cz. „Protože zájemců o svoz bioodpadu každoročně přibývalo, Technické služby přikoupily další popelnice a budou jich letos svážet již téměř 950. Jsme rádi, že zájem o třídění bioodpadu mezi našimi obyvateli byl velký a ulehčili jsme tak naší skládce v Libci,“ dodává ke svozu bioodpadu místostarosta Ing. Jan Jiřička. Bioodpad končí v kompostárně v Popovicích - Libci a kompost je následně používán pro kultivaci veřejných prostranství.  

Na vybraných místech města a v okrajových částech Jičína - Sedličky, Robousy, Popovice a Dvorce a v blízkosti zahrádkářských kolonií bude probíhat doplňkově také svoz traktorem s tzv. homogenizérem. Tento svoz je plánován na začátek a konec zahrádkářské sezóny, nyní na 11. a 18. dubna 2016. „Občané budou na určených zastávkách předávat bioodpad obsluze. V obcích Robousy a Popovice si bude možné homogenizér při přesunech také kdekoliv zastavit. Bioodpad je možné ponechat i na zastávkách od rána svozového dne ve velkých pytlích či nádobách, ze kterých bude vysypáván obsluhou přímo do stroje. Dále platí, že občané Jičína mohou odvážet větve i bioodpad na sběrný dvůr,“ popisuje další formu sběru bioodpadu Ing. Milan Zmátlík z Technických služeb města Jičína. „Do tohoto svozu patří pouze kompostovatelný odpad z údržby zeleně - posečená tráva a listí, dřevní štěpka i větve do průměru 6 cm, čisté dřevo, odpady ze záhonů a spadané ovoce. Do nádoby na bioodpad nedávejte prosím nic, co byste si nedali do svého kompostu na vaši zahrádku! Tento materiál jde totiž přímo na kompostárnu bez dalšího třídění,“ dodává Ing. Zmátlík.

Trasy svozu:

Trasa A svozu: pondělí 11. 4. 2016 (Moravčice, Robousy, Dvorce, Sedličky, Soudná)
11:00  Moravčice - u kontejnerů na odpad
11:30  Robousy dolní - autobusová zastávka
12:00  Robousy střed
12:30  Robousy - hospoda, křižovatka
13:00  Dvorce - u kontejnerů
13:30  Robousy - slepá odbočka ke kruhovému objezdu
14:00  Jičín zastávka vlak
14:30  Sedličky – u hřbitova na Zebíně
15:00  Soudná – odbočka v lipách (na kostkách)

Trasa B svozu: pondělí 18. 4. 2016 (Čeřovka, Letná, Nové město, Popovice)
11:00  Foerstrova – zastávka bus u prodejny
11:30  V. Dobiáše 501 – zahrádky
12:00  Bolzanova - zahrádky
12:30  zahrádky za koupalištěm Kníže - parkoviště
13:00  křižovatka Markova, J. Š. Kubína
13:15  křižovatka J. Š. Kubína, Koněvova
13:30  křižovatka Letná, Vrcha
14:00  Poděbradova, slepý konec
14:30  Popovice, u cihelny
14:45  Popovice, odbočka zahrádky

Časy zastávek jsou pouze orientační!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…