Městský úřad Hlučín vede od začátku srpna nový tajemník Petr Čegan

19.08.2018 8:36

Nový tajemník nastoupil v srpnu do čela Městského úřadu Hlučín. Devětadvacetiletý právník Petr Čegan pracoval bezmála dva roky jako právník Městského obvodu Ostrava – Poruba, kam nastoupil ze soukromé sféry. Do Hlučína míří za novou výzvou a také tak trochu jako domů.

Městský úřad Hlučín vede od začátku srpna nový tajemník Petr Čegan
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Jako advokátní koncipient u advokátní kanceláře jsem cítil potřebu posunout se někam dál. Proto jsem se před dvěma lety přihlásil do výběrového řízení na pozici právníka Městského obvodu Poruba a uspěl jsem. Vedly mě k tomu ale také rodinné důvody. Sice jsem se v soukromé sféře hodně naučil, ale neměl jsem vůbec čas věnovat se dceři Emmě a manželce Katce,“ vypráví Petr Čegan, dnes otec už dvou dětí, dvouleté Emmy a tříměsíčního Ondry. Rodina žije v Ostravě a to konkrétně v Petřkovicích, kde si postavila dům. Uvolněná pozice tajemníka na radnici v Hlučíně se tak pro Petra Čegana stala novou výzvou.

„Na Hlučín mám velmi pevné vazby. Chodil jsem tu dva roky na základní školu na Rovninách a pak jsem studoval zdejší gymnázium. Za Hlučín jsem hrával basketbal a dokonce jsem v Hlučíně i nějakou dobu bydlel, takže jsem tady prožíval své první lásky a první nezdary. Ve zdejším kulturním domě jsem přežil, či spíše má partnerka se mnou přežila, taneční. Stále s nostalgií vzpomínám na dnes již zaniklé Kino Mír, kam jsme v pátek večer chodívali na filmy, které již měly své premiéry dávnou za sebou,“ vzpomíná nový hlučínský tajemník.

Úspěchem ve výběrovém řízení na pozici tajemníka, na kterou se hlásilo čtrnáct lidí, byl podle svých slov velmi mile překvapen. Hlučín považuje za mimořádně malebné město pro život, které má spoustu zajímavých míst a pořádá se v něm řada zajímavých akcí.

„Nicméně v poslední době se vyskytly některé problémy, které budeme muset řešit, jako například parkování nebo časté provozování hlasité hudební reprodukce do noci. Zatím se seznamuji s chodem úřadu, jeho silnými i slabšími stránkami.Hned na začátku jsem například narazil na velmi aktuální problém se stavem rozvodů elektřiny v budově. Takže kdybychom v současných vedrech chtěli třeba lepší klimatizaci kanceláří, musíme vyřešit přívod elektřiny,“ líčí Petr Čegan.

Po necelých dvou týdnech ve funkci má za sebou hlavně rozhovory s jednotlivými vedoucími odborů a pomalu se orientuje v nové problematice. Příští týden ho čeká také účast na náročném zasedání Rady města Hlučína, kterého se tajemník pravidelně účastní. Na svou práci v Hlučíně se moc těší, hlavně na spolupráci s novými kolegy. Pro občany obce je dobrou zprávou, že od úřadníků radnice bude vyžadovat lidský přístup k občanům. Ač právník, je přesvědčen, že v práci úředníka musí být mezi paragrafy a lidským přístupem být vyvážený vztah.

„Právní řád úředníkům samozřejmě nastavuje mantinely pro jejich postup, nicméně i v samotném správním řádu jsou uvedeny základní zásady činnosti správních orgánů, které nabádají k lidskému přístupu, jako například povinnost chovat se k dotčeným osobám zdvořile a podle možností jim vycházet vstříc. Pokud to připouští povaha věci, měli by se úředníci vždy pokusit o smírné vyřízení věci a jestliže jim to legislativa dovolí, tak občanovi vždy vyjít vstříc, nebo přinejmenším poradit, na koho by se měl se svým problémem obrátit. Nesmíme zapomínat, že veřejná správa je službou veřejnosti,“ je přesvědčen Petr Čegan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…