Metanol se Liberci zatím vyhýbá

14.09.2012 14:35

Jed v podobě metanolu ukrytého v lahvích a barelech s vodkou a rumem, který má v České republice za poslední týden na svědomí téměř dvacítku úmrtí, prozatím do Liberce podle všech indicií nedorazil.

Metanol se Liberci zatím vyhýbá
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Naštěstí zatím není znám jediný případ, kdy by se některý z obyvatel Liberce metanolem otrávil. Potvrzuje to i Krajská nemocnice Liberec (KNL).

„I během těchto dní k nám, stejně jako jindy, putují intoxikovaní pacienti, kteří požili velké množství alkoholu. Ani u jednoho z nich se však neprojevily příznaky otravy, kterými může být například náhlá slepota,“ říká Lukáš Gibiec, tiskový mluvčí KNL.

Podle slov ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Stanislava Mackovíka, se však množí obavy lidí, kteří i běžné příznaky opilosti považují za symptomy smrtící otravy.

„Zaznamenáváme zvýšený počet telefonátů, kdy nám volají lidé s podezřením na otravu. V první řadě se od nich pokoušíme získat informaci, kdy alkohol požili. Doba, kdy se projeví příznaky u pacientů, je individuální člověk od člověka. Většinou to však bývá maximálně do tří dnů. Pokud bych mohl něco doporučit, pak nejlepší prevencí je nepít alkohol,“ uvádí Stanislav Mackovík.

V Liberci byla vytvořena pracovní skupina, kterou tvoří KHS LK, celníci, policie ČR, SZPI (Státní zemědělská a potravinářská inspekce), dále zástupci HZS LK a Libereckého kraje. Hlavním koordinátorem je krajská hygiena. Cílem skupiny je kontrola mimořádného opatření, zákazu prodeje rozlévaného alkoholu od Ministerstva zdravotnictví ČR ve stáncích rychlého občerstvení a mobilních provozovnách.  Pracovní skupina prověřuje stánky od počátku tohoto týdne. A ředitel Městské policie Liberec, Ladislav Krajčík, potvrzuje, že strážníci již dodržování zákazu prodeje rozlévaného alkoholu kontrolují.

„Všichni naši strážníci, operační středisko i ostatní zaměstnanci byli neprodleně s nařízením MZ ČR seznámeni a především pak strážníci v ulicích nad jeho dodržováním dohlížejí. Prozatím prodejce upozorňují. Mimo to pak seznamují s hrozícím nebezpečím otravy metanolem i lidi bez domova, kteří nemají přístup ke sdělovacím prostředkům a nemají informace o situaci,“ popsal činnost strážníků Ladislav Krajčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…