Miliardové investice v Brně jsou pro město i velkým závazkem

13.09.2011 17:56

Město Brno, Regionální hospodářská komora Brno a manažeři významných firem včetně vysokých škol působících na území města chtějí na společném setkání ve čtvrtek 15. září 2011 vytvořit jednotnou komunikační platformu. Město reprezentuje primátor Roman Onderka, který vystoupí ve 14.15 hodin s příspěvkem na téma Brno – město pro business.

Miliardové investice v Brně jsou pro město i velkým závazkem
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Brnu se v posledních několika měsících podařilo získat miliardové finanční prostředky na velké projekty v oblasti medicíny, což je projekt ICRC v Nemocnici U sv. Anny a dále projekt v oblasti vědy a výzkumu, který reprezentuje středoevropský technologický institut CEITEC.

Úspěšnost města Brna

V rámci získávání finančních prostředků z fondů EU patří město na špici v České republice - jenom na městské projekty včetně dotací na obnovu vozového parku DPMB, a. s., vyčerpalo z těchto fondů již 2,7 miliardy korun. Nedávná regenerace centrální části města (Moravské nám., Joštova ulice, Husova ulice atd.) vyšla na 750 milionů korun.

„Velkou výzvou, ale zejména také obrovským závazkem je pro nás v současnosti snaha o získání necelé jedné miliardy korun na dostavbu kanalizace ve městě, na kterou už Státní fond životního prostředí alokoval 54 milionů korun. Celkové náklady investice přesahují dvě miliardy korun, takže zhruba miliardu a půl musí zajistit město. Jak říkám, je to velká výzva, ale zároveň obrovská zátěž pro rozpočet města v následujícím období," uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Jak město pečuje o investory?

- Město prostřednictvím koordinátora péče o investory komunikuje a řeší každodenní problémy a požadavky společností umístěných ve městě.
- Koordinátor zajišťuje schůzky investorů s vedením města a příslušnými odbory a institucemi vedoucí k řešení konkrétních požadavků firem; poskytuje základní informace o Brně (infrastruktura, kulturní a sportovní infrastruktura, zaměstnanost, ceny nájmů, lidské zdroje, atd.); zpracovává relevantní data podle požadavků investora; poskytuje detailní informace, které se týkají vytipovaných lokalit, organizuje návštěvy vybraných lokalit, pomáhá hledat vhodné lokality pro investory.

- Město se účastní mezinárodních veletrhů (např. Expo Real Mnichov, MIPIM Cannes, Real Vienna), kde propaguje své strategické projekty.
- Propaguje strategický profil města Vědy, výzkumu, inovací a podnikání s vysokou přidanou hodnotou v odborném tisku (např. Financial Times, Brno Business, Development News, Brněnský Metropolitan).
- Připravuje a vydává základní informace o strategii města a strategických projektech (brožura Strategie pro Brno v ČJ a AJ) a základní informace o podnikatelském prostředí (brožura Brno Business Facts v ČJ a AJ).
- Má k dispozici nástroje pro aktivní lákání investorů (např. databáze FDI Markets).
- Ve spolupráci s Jihomoravským krajem organizuje setkání vedení města a kraje s investory v rámci veletrhu Urbis Invest a dále organizuje předvánoční setkání firem s vedením města (podpora networkingu).

reklama

autor: Brno.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…