Místo dětí v létě obsadí královéhradecké školy řemeslníci, stavbaři a opraváři

08.04.2016 7:31

Téměř čtrnáct milionů korun investuje letos město Hradec Králové do letních oprav a rekonstrukcí svých škol. Práce budou probíhat v průběhu letních prázdnin, kdy jsou školy prázdné a nedojde tedy k narušení výuky.

Místo dětí v létě obsadí královéhradecké školy řemeslníci, stavbaři a opraváři
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Některé školy dostanou novou fasádu, jiné se dočkají opravy střech a v neposlední řadě se dostane i na opravu sociálních zařízení. Školské budovy tvoří zřejmě největší část majetku města, který je třeba neustále udržovat a kontrolovat, což se děje nejen prostřednictvím samotných škol, ale i technických služeb města.

Zřejmě největším nákladem bude v ZŠ Josefa Gočára oprava fasády keramickým obkladem včetně související opravy oken. Práce vyjdou odhadem na tři miliony korun. Základní školu Habrmanova čeká výměna oken za zhruba jeden milion korun. Opravou kotelny za jeden milion korun projde Základní škola Kukleny, v níž dojde zároveň k výměně osvětlení ve velké tělocvičně a úpravě podhledů, což přijde zhruba na necelý milion korun. Na mnoha místech je třeba opravit i střechy. V MŠ v Plačicích dojde na opravu krovů včetně střešní krytiny a oplechování. Základní škola na Novém Hradci Králové projde opravou střecha školní jídelny, kde je třeba vyměnit eternitovou krytinu za vlnitý plech a provést úpravu souvisejících klempířských prvků. Ve Svobodných dvorech se základní škola dočká opravy střešní krytiny druhé části střechy včetně klempířských prvků a v ZŠ Bezručova se opravy dočká střecha pavilonu školní jídelny. Dojde zde k výměně přisvětlovacích kopulí. Nejvíce opotřebovaná bývají ve školách například sociální zařízení. V ZŠ Milady Horákové budou opraveny umývárny v pavilonu školní jídelny a v tělocvičně sociální zařízení. Ve škole na Novém Hradci Králové bude opraveno hygienické zařízení v tělocvičně. V ZŠ Sever bude v prostorách jídelny a družiny opraveno sociální zařízení. Školka ve Švendově ulici se dočká opravy sociálního zařízení v prvním i druhém nadzemním podlaží.

Aktuálně je dopracován podrobný přehled 167 pavilonů

„Investice a opravy školních budov jsou jednou z nejnákladnějších každoročních položek. Ačkoliv jsou školní budovy postupně zateplovány a dochází u nich k výměně oken, mají mnohdy však zastaralé elektrorozvody, rozvody vody a tepla, izolace, odvodňovací systémy, což není na první pohled vidět. Aktuálně je dopracován podrobný přehled všech 167 pavilonů z 57 školských komplexů, z něhož vyplývá, že bychom k 25 milionům korun vydávaným ročně na větší opravy a rekonstrukce škol potřebovali po dobu následujících dvaceti let přidat ještě ročně zhruba dalších čtyřicet milionů korun, abychom všechny školy dali kompletně do pořádku. Ukazuje na to loni vypracovaný přehled, který se dopodrobna zabýval zhodnocením technického stavu a využitelností objektů do budoucna,“ vysvětluje potřebnost dalších investic do školních budov v majetku města Romana Lišková, náměstkyně primátora odpovědná za majetek města.

Kromě výše uvedených plánovaných investic a úprav dochází v průběhu roku k běžným opravám. V případě havárií je k opravě či rekonstrukci přikročeno nad rámec rozpočtových prostředkům bezodkladně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…