Mladá Boleslav: Čtyři desítky syslů z Radouče posílí kolonie v Kolíně a Loděnicích

15.07.2021 20:27

Pracovníci Agentury ochrany přírody ČR v úterý dopoledne pochytali v početné kolonii na Radouči 40 syslů obecných. Poprvé tito vzácní hlodavci poputují z Mladé Boleslavi do vybraných méně početných syslích lokalit. Nejenže se tím zvýší početnost tamějších kolonií, ale také posílí genofond v izolovaných lokalitách.

Mladá Boleslav: Čtyři desítky syslů z Radouče posílí kolonie v Kolíně a Loděnicích
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Smyslem této akce je pochytat sysly, kteří poslouží k posílení nových lokalit. Jednak je to v evropsky významné lokalitě v Kolíně na letišti, kde již je existující kolonie. Tím, že je tato lokalita dost izolovaná, nepřichází tam nová genetická informace. Dodáním nových syslů simulujeme proces, který již přirozeným způsobem neprobíhá, že tam v podstatě doplníme novou krev. Kolonie bude pak zdravější. Tam poputuje dvacet syslů, a dalších dvacet zamíří do přírodní památky Syslí louky u Loděnice, kde jsme zaznamenali velký pokles počtu syslů," řekla Tereza Brzobohatá z Agentury ochrany přírody a krajiny, koordinátorka záchranného programu sysla obecného.

Odchyt probíhá v Mladé Boleslavi i proto, že zdejší kolonie syslů patří mezi nejpočetnější v rámci celé ČR. Tím, že je zde lidé chodí ve velkém krmit, jejich populační boom není úplně přirozený, a odchyt tedy slouží i k odlehčení celé lokality.

Podle sčítání agentury žilo v roce 2020 na Radouči kolem 1500 syslů obecných. Letos sice již proběhl monitoring, ale odhad početnosti zdejší kolonie bude dokončen až na konci sezony.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Na Radouči byly také instalovány nové informační cedule a ve spolupráci agentury a ZO ČSOP Klenice zde během léta o víkendech působí tzv. syslí hlídky. Jak dobrovolníci ze syslích hlídek, tak informační cedule vysvětlují lidem, aby krotili své krmící touhy. Přemíra jídla je pro sysly většinou navíc nevhodná a způsobuje, že se sem stahují i potkani a další sběrači často již kazících se potravin. Nabídka nepřirozené potravy přispívá také ke ztrátě přirozené plachosti syslů, kteří se pak stávají snadnější kořistí pro různé zvířecí predátory.

Vlastní odchyt probíhal pomocí speciálních odchytových klecí s umístěným kusem jablka, za kterým velmi rychle sysli sami přijdou. Po odchytu byli sysli zváženi, určeno jejich pohlaví a přemístěni do speciální syslí přepravky se senem a jídlem a přepážkami pro každého transportovaného jedince zvlášť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…