Mladá Boleslav: Do ulic se vrací terénní program

10.10.2019 7:33

Díky iniciativě magistrátu, konkrétně vedoucího oddělení bezpečnosti a prevence kriminality Vladislava Krále a náměstkyně Miroslavy Kašpárkové, došlo od poloviny září k obnovení terénního programu.

Mladá Boleslav: Do ulic se vrací terénní program
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"Cílem této služby je poskytování adiktologických služeb uživatelům drog v jejich přirozeném prostředí, tedy v ulicích. To totiž přináší minimalizaci rizik, spojených s užíváním drog, pro ostatní obyvatele, jde tedy o službu ve prospěch ochrany veřejného zdraví," vysvětlila náměstkyně primátora. Tato služba přestala být v našem městě poskytována na konci roku 2018, a díky spolupráci města a vstřícnosti společnosti Semiramis se ji nyní povedlo obnovit, byť zatím v omezeném zkušebním režimu.

Benefit terénní práce spočívá v tom, že pracovníci Semiramis aktivně vyhledávají uživatele drog a snaží se jim pomoci, ať už s řešením konkrétní životní situace, zlepšení zdravotního stavu, ale samozřejmě také v omezení užívání drog či přinejmenším snížením rizik pro ostatní obyvatele města.

"Tyto služby jsou poskytovány nejen uživatelům drog, pro ty jsou samozřejmě určeny primárně, ale jde i o osoby, které jsou jim blízké, například s uživateli drog žijí, užívají společné prostory a tak dále. Často je to mylně chápáno jako zbytečná starost o "feťáky", kteří se přece pro drogy rozhodli dobrovolně. Tak to ale není, cílem je skutečně ochrana veřejného zdraví, prevence přenosu viru HIV, hepatitid B a C, sběr pohozených injekčních stříkaček a bezpečná likvidace těch použitých," vyjmenoval přínosy terénní práce Vladislav Král. Dodal také, že se jedná o první větší úspěch spolupráce oddělení bezpečnosti a prevence kriminality (OBPK) s náměstkyní Kašpárkovou, která má ve své gesci sociální programy a která nad tímto projektem převzala osobní záštitu.

Do konce roku bude terénní program v Mladé Boleslavi provozován nepravidelně, tedy jednou až dvakrát týdně. Kromě toho také probíhá mapování výskytu drogově závislých a nálezů odhozených injekčních stříkaček a jehel ve městě. Oddělení bezpečnosti a prevence kriminality také kvůli tomu pracovníkům terénního programu poskytlo interaktivní mapu, do níž jsou každý týden zanesena data o veškerém kontaminovaném materiálu, který v ulicích nalezli strážníci městské policie. Od roku 2020 by opět měla být terénní práce pevnou součástí portfolia sociálních služeb v našem městě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.