Mladá Boleslav: Na Radouči začaly působit syslí hlídky

11.07.2021 20:12

ZO ČSOP Klenice ve spolupráci s Agenturou přírody a krajiny ČR zahájily pilotní program na ochranu syslů na Radouči. O letních víkendech zde začaly působit takzvané syslí hlídky.

Mladá Boleslav: Na Radouči začaly působit syslí hlídky
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Úkolem těchto dobrovolníků je informovat návštěvníky Radouče o životě syslů, o tom, jaká jsou rizika nevhodného krmení a o záchranném programu tohoto kriticky ohroženého živočicha. Město pomohlo zajistit hlídkám zázemí v podobě stanu hned u nejznámějšího vstupu k syslí planině ze Svojsíkovy ulice.

Ač je na Radouči instalována řada informačních tabulí o nevhodném krmení syslů, stále řada návštěvníků sysli nevhodně krmí, a to jak přemírou jídla, tak nevhodnou potravou. Mnozí lidé poučení z řad syslích hlídek vyslechnou a také se jejich pokyny řídí, další lidé reagují podrážděně či se odmítá jakkoliv podřizovat. Ukáže se během léta, jak se podaří postupně návštěvníky Radouče vzdělávat a přesvědčit, že sysel není plyšová hračka ani domácí mazlíček. K osvětě by měly přispět i nové informační tabule.

Sysel obecný býval běžným obyvatelem polí a luk. Dokonce byl považován za škůdce. Dnes ale patří mezi kriticky ohrožené druhy zvířat a je chráněný zákonem. Syslů začalo ubývat v šedesátých letech minulého století. Důvodem byla změna hospodaření. Scelování polí, rozorávání mezí a nadměrné používání hnojiv během desetiletí krajinu zcela proměnilo. Druhy, které ji dříve běžně obývaly, začaly mizet.

Anketa

Pokud denní počet nakažených covidem-19 opět vzroste do tisíců, budete pro zavírání restaurací a obchodů?

37%
hlasovalo: 9563 lidí

Aby se u nás syslům opět dařilo, zahájila pro ně Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v roce 2008 záchranný program. Důležitá je správná péče o místa, kde sysli žijí. Tito hlodavci totiž potřebují hlavně nízký trávník, aby měli dobrý přehled a včas se dokázali ukrýt před predátory. Tráva se proto pravidelně kosí nebo ji spásají ovce. Každý rok se také mapují všechna známá místa, kde se sysli vyskytují. V některých našich zoologických zahradách a záchranných stanicích se daří sysly úspěšně rozmnožovat. Takto odchovaná zvířata pak pomáhají doplňovat počty na stávajících syslích územích nebo zakládat nové kolonie.

Radouč je jedním ze 40 míst v České republice, kde se se sysly ještě můžete setkat. V roce 2006 se odhadovalo, že tu přežívá posledních 5 zvířat. Hrozilo, že kolonie zanikne. Od roku 2007 tu proto probíhá pastva ovcí a kosení. Sysli totiž potřebují nízký trávník, aby se mohli rozhlížet, jestli jim nehrozí nebezpečí. Péče o území pomohla a počty syslů na Radouči se pomalu začaly zvyšovat. V roce 2020 tu žilo kolem 1 500 zvířat. Radouč se stala také vyhledávaným výletním místem a návštěvníci Radouče začali sysly krmit. To ale není vůbec vhodné. Kvůli přikrmování mění sysli chování a ztrácejí plachost. Děkujeme, že sysly nekrmíte. Pomáháte tak zachovat divokost mladoboleslavských syslů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…