Mladá Boleslav: Počet obětí trestných činů, využívajících bezplatnou odbornou pomoc, roste

01.02.2018 10:02

Obětem trestných činů spolek Luma poskytoval loni pomoc v rámci dvou služeb. Výhradně obětem domácího násilí je určena sociální služba Intervenční centrum Mladá Boleslav, kterou využívalo 50 osob (o 7 více než v roce 2016), z toho 14 mužů a 36 žen. Ve 31 rodinách (o 6 více než v 2016) postižených domácím násilím žijí nezletilé děti. Policie ČR na Mladoboleslavsku vykázala ze společného obydlí, stejně jako v roce 2016, celkem 9 osob.

Mladá Boleslav: Počet obětí trestných činů, využívajících bezplatnou odbornou pomoc, roste
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Službu Pomoc obětem trestných činů poskytuje Luma obětem jakýchkoli dalších trestných činů na základě akreditace Ministerstva spravedlnosti. Vloni ji čerpalo 81 osob, z toho 60 žen a 21 mužů. V roce 2016 to bylo 51 osob a v roce předchozím 36 osob. Přitom 31 loňských klientů patří mezi tzv. zvláště zranitelné oběti, kterým náleží zvláštní práva. Jedná se například o děti, seniory, hendikepované osoby, oběti trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a trestných činů, které čelily nátlaku, násilí či pohrůžce násilím.

Služby jsou většinou poskytovány po dobu několika týdnů či měsíců, v případě potřeby i déle. Kromě poskytování právních informací a pomoci se sepisováním úředních podání zajišťuje Luma doprovod k jednáním na Policii ČR a k soudu v pozici důvěrníka.

Lidem v tíživé finanční situaci nabízí na nezbytnou dobu bezplatnou materiální pomoc, zejména potraviny a hygienické potřeby. To platí i pro klienty pěti druhů sociálních služeb, které poskytuje ambulantně v Poradně LUMA na adrese Nerudova 691/19, Mladá Boleslav, a dále vždy ve čtvrtek v době od 12 do 16 hodin v Mnichově Hradišti, kde město Mnichovo Hradiště opět umožnilo celoročně bezplatně využívat prostory ve volnočasovém centru.

Luma pomáhá na území celého okresu

V rámci terénních sociálních služeb působí Luma na území celého okresu MB. V roce 2017 byly sociální služby (odborné sociální poradenství, terénní programy, intervenční centrum, sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi a telefonická krizová pomoc) poskytovány 62 rodinám s ohroženými dětmi a dalším 512 jednotlivcům.

Podrobné informace o možnostech pomoci a objednání jsou na ZDE.

Projekt Pomoc obětem trestných činů 2017 byl realizován za finanční podpory Ministerstva spravedlnosti České republiky a Středočeského kraje. Činnost organizace je podporována městem Mnichovo Hradiště a statutárním městem Mladá Boleslav. Sociální služby jsou spolufinancovány Středočeským krajem a Evropskou unií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.