Mladá Boleslav: V Templu se poprvé konal program k svátku Hromnice

05.02.2018 10:47

Společnost Kultura města Mladá Boleslav uspořádala v pátek 2. února program u příležitosti připomenutí Hromnic. Během odpolední akce zde návštěvníkům přiblížili historii svátku Hromnic, součástí bylo i sázení jarních cibulovin, malování květináčků, výroba a zdobení svícnů nebo výstavka Za tajemstvím přírodních skřítků. Nechyběli ani živí kozlíci Matěj a Fridolín.

Mladá Boleslav: V Templu se poprvé konal program k svátku Hromnice
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Tuto akci v Templu uspořádali poprvé právě letos. Je to i pokus o novou tradici akcí pro děti v době mezi Vánocemi a Velikonocemi, kdy se pro ně mnoho akcí nekoná. V pátek 2. února si připomeneme Hromnice, tedy den, kdy slaví římskokatolická církev svátek Uvedení Páně do chrámu. 

Svátek Hromnice připomenuli ve stejný den také organizátoři z římskokatolické farnosti rozsvícením svíčky, tzv. hromničky v parku sv. Havla poblíž kruhového objezdu a následným průvodem do kostela sv. Jana Nepomuckého na náměstí Míru, kde se uskutečnila mše.

Zajímavé je, že dříve se vánoční období uzavíralo právě až tímto svátkem. Základ Hromnic je ovšem židovský. Židovští rodiče přinášeli čtyřicátého dne po porodu (tj. po šestinedělí) do chrámu svého prvorozeného syna a podali oběť za očištění. Také Panna Maria s Josefem naplnili 40. dne po Ježíšově narození (po Vánocích) tento příkaz Zákona. Stařec Simeon a prorokyně Anna rozpoznali v dítěti Ježíšovi Mesiáše, v dějinách Izraele proroky předpovídaného a židy očekávaného. Simeon nazval Ježíše (podle starých proroctví) „světlem k osvícení pohanů a k slávě izraelského lidu“. Věřící si pak odnášejí posvěcené svíce domů a rozsvěcují je při modlitbě, zvláště při nebezpečných bouřích a „hromobití“, a proto dostaly název „hromničky“ a podle nich se zpětně slavnost lidově nazvala „Hromnice“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.