Mladá Boleslav: Vedení města jednalo o způsobech řešení bezpečnosti

03.12.2018 21:16

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati se společně s dalšími členy vedení města sešel se zástupci bezpečnostních složek a ministerstva vnitra k úvodnímu setkání nad problematikou řešení bezpečnosti v Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav: Vedení města jednalo o způsobech řešení bezpečnosti
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

Jednání se kromě vedení města Mladá Boleslav zúčastnili vedoucí bezpečnostních sborů – Městské policie Mladá Boleslav, Policie České republiky, Cizinecké policie a Hasičského záchranného sboru. Přítomni dále byli pracovníci Odborů bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky, vedení Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky, manažer prevence kriminality Středočeského kraje a pracovnice poboček nově vznikajících Center na podporu integrace cizinců z Kvasin a Mladé Boleslavi.

Hlavním tématem bylo zhodnocení bezpečnostní situace v Mladé Boleslavi za posledních 5 let, její současný stav a možnosti řešení. Z analýzy vyplynulo, že kriminalita v Mladé Boleslavi meziročně klesá, výrazně se však zvyšuje podíl cizinců na páchání trestné činnosti. Ve městě také přibylo více lidí bez domova, především z řad cizinců, kteří do Mladé Boleslavi přibyli v souvislosti s agenturním zaměstnáváním a po vypadnutí z trhu práce zůstali na ulici. Tito lidé se pak do svých domovů nevracejí z důvodu tvrdší legislativy ve svých zemích. Problematické je i působení agentur práce, které nenahlašují adresy pracovníků, nespolupracují se samosprávou a nezajišťují svým klientům zdravotní a sociální péči.

Na stavu bezpečnosti v Mladé Boleslavi se podepisuje nejen nepřehledná situace a legislativa v oblasti agenturního zaměstnání, ale i výrazný podstav bezpečnostních složek. U městské policie do plného stavu 68 strážníků chybí 20 pracovníků. I přes výrazné mzdové navýšení a udělení řady benefitů není mezi lidmi o tuto práci zájem. Podobně je na tom Policie České republiky, která v rámci mladoboleslavského územního odboru zaznamenává podstav 45 policistů.

Zástupci Ministerstva vnitra během jednání konstatovali, že město Mladá Boleslav je ve stejné situaci, ve které před dvěma lety byla města Rychnov nad Kněžnou, Kvasiny a Plzeň. V nich již bezpečnostní projekty běží a je možné z nich převzít zkušenosti. Městu Mladá Boleslav bylo nabídnuto členství v expertní pracovní skupině, která při ministerstvu působí. Zástupce Mladé Boleslavi se zúčastní již prosincového jednání. Od ledna 2019 také město Mladá Boleslav zřídí samostané oddělení bezpečnosti a prevence kriminality, které budou tvořit jeden vedoucí pracovník a dva referenti. Všichni tito pracovníci budou koordinovat veškerou činnost v oblasti bezpečnosti. Cizinecká policie v Mladé Boleslavi obnoví svoji pobočku.

Toto jednání bylo úvodním krokem ve snaze o zlepšení bezpečnostní situace v Mladé Boleslavi. Členové expertního týmu se budou scházet pravidelně i dle potřeby na dílčích jednáních o konkrétních projektech, stejně jako nadále bude fungovat projekt Bezpečná Mladá Boleslav.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…