Mladá Boleslav bude mít vlastní zvířecí útulek

09.07.2019 13:50

V Mladé Boleslavi se už dlouho vedou diskuze o tom, zda by město mělo mít vlastní útulek pro zatoulaná zvířata. V současné koalici panuje shoda na tom, že ano, ovšem problémem bylo nalézt vhodné prostory.

Mladá Boleslav bude mít vlastní zvířecí útulek
Foto: cenapp.cz
Popisek: Mladá Boleslav

„Já jsem byl vždy zastáncem toho, že bychom takové zařízení jednoznačně měli mít, protože vozit psy do útulku v Lysé je komplikované a pro majitele ztracených zvířat nekomfortní. Město velikosti a významu Mladé Boleslavi má mít útulek vlastní. Nyní se nám povedlo dovést myšlenku k realizaci, a už příští léto najdou ztracená zvířata útočiště v našem útulku,“ řekl náměstek primátora Daniel Marek.

Vhodné místo pro vznik takového zařízení muselo splnit náročné požadavky na jeho provozování, variant byla řada, ale žádná ne úplně vyhovující. Nakonec se řešení našlo, útulek vznikne v hájence v Březně. Ta patří městu a je ideálně situovaná, tedy v dostatečné vzdálenosti od obydlené oblasti, ale zároveň pohodlně dostupná.

Momentálně ji mají v nájmu Lesy města Mladá Boleslav, ty však objekt nevyužijí a s nápadem na vznik útulku rovněž souhlasí. Pro je také veterinář, projektant či zástupci Spolku na ochranu ohrožených zvířat, kteří si místo společně se zástupci města prohlédli.

Momentálně se začíná se studií budoucí podoby útulku a zajišťují se všechna možná povolení k jeho stavbě. Město má v plánu vybudovat tady i dva byty, kde budou bydlet zaměstnanci útulku, kteří se budou o zvířata starat spolu s dalšími dojíždějícími dobrovolníky.

Pokud vše půjde podle plánu, už letos na podzim by mohla začít vlastní stavba. Kapacita zařízení bude zpočátku 15 kotců a karanténa, počítá se ale i s rezervou, která do budoucna umožní, aby tu případně vznikl zvířecí hotel.

"Do útulku bude možné umisťovat nejen psy, ale počítáme i s kočkami. Rovněž chceme oslovit okolní obce a nabídnout jim, aby se finančně podílely na provozování zařízení a mohly ho tak využívat pro potřeby zvířat, která se u nich zatoulají," doplnil Daniel Marek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…