Mladá Boleslav plánuje zrekonstruovat tři objekty pro sociální bydlení

21.01.2018 11:43

Mezi evropskými dotacemi na IPRÚ, kde je pro Mladou Boleslav a okolí stanovena částka 700 milionů, jsou i peníze, určené na sociální bydlení. Způsob jejich čerpání je ale velmi složitý a podmínky, za nichž lze dotaci využít, se stále mění i za běhu, což velmi komplikuje situaci městům či obcím, které by měly o tyto peníze zájem.

Mladá Boleslav plánuje zrekonstruovat tři objekty pro sociální bydlení
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

"V průběhu tří let lze čerpat pouze částku 500 000 euro, což znamená, že naše původní úvahy o vybudování 90 sociálních bytů nejsou reálné. Ještě bych rád podotkl, že sociální byty nejsou rozhodně určeny pro sociálně vyloučené skupiny lidí, týká se to například matek s dětmi, mladých rodin a podobně," vysvětlil náměstek primátora Jiří Bouška. Proto město připravilo tři projekty, kde sociální byty v Mladé Boleslavi vzniknou.

"Dva z těch projektů chceme začít realizovat letos, půjde o dům v Krajířově ulici, tam se projekt v tuto chvíli odhaduje zhruba na 8,8 milionu bez DPH, a zrekonstruujeme pro účely sociálního bydlení i náš objekt v Podchlumí, kde jsou čtyři byty. To by mělo stát cca 2 mil. bez DPH," vysvětlil Jiří Bouška.

Problémem je podle něj i změna doby udržitelnosti, z původních 5 let je to aktuálně 20 let. "Nám se naštěstí podařilo stihnout výzvu ještě podle starých podmínek, takže se nás týká ta pětiletá doba udržitelnosti. Tu dvacetiletou lhůtu si neumím už zejména z hlediska kontroly vůbec představit," dodal náměstek.

Třetím objektem a zároveň největším projektem, kde sociální bydlení vznikne, je dům v Bělské ulici (bývalá restaurace Černá růže). Tady by se mělo začít budovat v dalším tříletém období, tedy zhruba v roce 2021.

Co se týká nákladů města, to zaplatí 15%, zbylých 85% půjde z dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

13:05 Hradec Králové: V Parku 360 byly rozdány výroční ceny

V průběhu včerejšího večera pořádalo město Hradec Králové v Parku 360 slavnostní předávání významnýc…