Mnichovo Hradiště: Karel je zpátky a vyhlíží Aničku. Čápi se vrátili na hnízdo u hoškovického rybníka

28.03.2023 9:15 | Tisková zpráva

Čápi hnízdili v sousedství hoškovického rybníka "Na Obci" odedávna. V koruně jednoho ze stromů měli vybudované hnízdo, které držela kovová konstrukce. Strom však zestárl, konstrukce se zřítila a zázemí pro majestátní ptáky na čas zmizelo.

Mnichovo Hradiště:  Karel je zpátky a vyhlíží Aničku. Čápi se vrátili na hnízdo u hoškovického rybníka
Foto: Wikipedia, autor ŠJů
Popisek: Mnichovo Hradiště. Ulice 1. máje, kostel sv. Jakuba.

V únoru 2017 jej obnovil Těžex Luboše Dvořáčka a ukázalo se, že čápi na tuto příležitost snad čekali. Pouhý den nato se v hnízdě objevil první sameček následován o pár dní později svou družkou. Čápi dostali jména Karel a Anička.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Od té doby čápi nevynechali ani jediný rok a v hnízdě už šestkrát úspěšně vyvedli mladé. Celkem jde zhruba o 15 mláďat. Letošní rok by měla tato úspěšná série pokračovat. V druhé polovině března byl Karel na hnízdě opět zpozorován a nezbývá než přát také Aničce, aby zdárně zdolala nástrahy dlouhé cesty z afrického zimoviště a šťastně dorazila do Hoškovic.

Čápy dnes v Hoškovicích vítá půvabné zákoutí. V letech 2019 a 2020 totiž probíhala postupná revitalizace rybníku. Bagr nově vyhloubil dno, srovnal břehy, byla obnovena hráz i výpustné zařízení. Přestože místo se opakovaně stalo terčem vandalů, dobrovolníci vytrvali a lokalita je dnes malebným cílem procházek. Posedět si tu můžete na lavičce a zejména nyní, na jaře, se můžete kochat tím, jak se příroda probouzí.

Sledovat život čápů bílých můžete i vy. Dokonce z těsné blízkosti. Nejde sice o hoškovické čápy, nývrž o jejich mnichovohradišťské sousedy, pohled je to však mimořádně zajímavý. Online kameru si můžete zapnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…