Most: Česko-německé Krušnohoří - základ společného soužití

19.08.2018 11:39

V rámci projektu Česko-německé Krušnohoří – základ společného soužití, oslavily děti z dětských klubů Oblastní charity Most závěr prázdnin na německé straně Krušných hor.

Most: Česko-německé Krušnohoří - základ společného soužití
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Navštíven byl park miniatur Malé Krušnohoří ve městě Oederan, kde byly k obdivování mj. pohádkové scenérie zmenšenin významných objektů, souborů historických budov, selských dvorů, železničních tratí s tunely, mosty a vodními toky ze širokého okolí Německa, ale v části parku, nazvaném Partnerství, jsme našli i přesunutý kostel Most, divadlo Chomutov a Červený Hrádek Jirkov. Návštěva parku, jejíž závěr tvořilo představení loutkového divadla při němž nás přivítal český Honza z Krušných hor, byla nejen zábavná, ale i poučná.

Následovala návštěva Vesnického muzea v nedaleké obci Gahlenz, kde jsme se setkali s německými přáteli a kamarády z tamního domovského spolku, dětského zařízení, církevní obce a také s německými novináři. Za vřelé přijetí předvedly české děti nacvičený kulturní program a předaly vlastnoručně vyrobené dárky. Při prohlídce muzea, což je velmi dobře zachovalá původní, více než 400 let stará hospodářská usedlost, se dověděly o životě horalů i jejich vztahu k přírodě. K radosti všech pak přišlo na řadu tvoření a dovádění s německými kamarády a při atrakcích, které nabízelo zahradní hřiště dětského zařízení „Kunterbunt“, padly i jazykové bariéry.


(foto Markéta Obrtlíková)

Závěr tohoto programově bohatého dne tvořila návštěva kostela Svatého Kříže, pocházejícího z poloviny 18. století, která nabídla zajímavosti z jeho historie i současnosti, jakož i příjemné ztišení. Chvíle byla vhodná i k poděkování německým partnerům za dvanáctileté krásné přátelství díky kterému mohou každoročně přijet děti ze sociálně slabých rodin z Mostu za zábavou, poznáním i poučením do sousední země. Projekt byl podpořen z Česko-německého fondu budoucnosti.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.